- Startsida
- Avfall och återvinning
- Avfall från verksamheter
- Avfall från livsmedelsbutik och matservering
Avfall från livsmedelsbutik och matservering
Vad är kommunens ansvar?
Det är kommunens ansvar att samla in, transportera och behandla kommunalt avfall. Därför är det bara kommunens entreprenörer som får samla in, transportera och behandla kommunalt avfall.
Vad är ABP – animaliska biprodukter?
Animaliska biprodukter, ofta förkortat ABP, är material som kommer från djur men som inte är avsedda att användas som livsmedel. Det kan handla om allt från matavfall och slaktrester till döda djur och stallgödsel.
Även produkter som på ytan kan verka ofarliga – som en kasserad sockerkaka med ägg, äggskal, ull, fjädrar eller naturgödsel – räknas som ABP om de innehåller eller består av något från djurriket.
Varför finns det regler?
ABP kan innehålla smittämnen som riskerar att spridas till både människor och djur. Därför finns det strikta regler och krav för hur animaliska biprodukter ska hanteras, transporteras och behandlas. Reglerna är till för att skydda folkhälsan, miljön och djurhälsan.
Hantering
Vi erbjuder separata kärl för ABP med digitala handelsdokument för att förenkla hanteringen av dokumentationen för butikerna.
Kontakta oss för mer information, via denna länk finns kontaktuppgifter.
Matavfall som uppstått i personalutrymmen räknas inte som ABP och kräver inte dokumentation.
Matavfall som kommer från lokaler som serverar måltider som ska ätas direkt (t.ex. en förbutik eller fikahörna som säljer mackor eller fika ) räknas inte som ABP och kräver ingen dokumentation.
För ytterligare information se:
Bergs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bräcke kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Härjedalens kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Återförsäljare av utrustning
Vatten och miljöresurs tillhandahåller ingen utrustning för utsortering av matavfall utöver papperspåsar (9 liter) samt behållaren för påsen. Det finns ett antal återförsäljare av påsar i andra storlekar samt utrustning för att underlätta sorteringen. Vanliga påsstorlekar är mellan 20-40 liter. Vi rekommenderar inte större säckar till matavfall.
Exempel återförsäljare:
Svenco: http://svenco.se/utrustning-matavfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster./
SanSac: https://www.sansac.se/sv/matavfall-kompostering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stenqvist: https://www.stenqvist.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Martin & Servera: http://martinservera.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tips för att minska butikens avfall
- Försök att i stället sälja ut produkterna innan bäst före-datum för att minska avfallsmängderna och matsvinnet.
- Skapa en separat hylla/plats i kyldisken med produkter som är på väg att passera bäst före-datum.
- Returer – t. ex. mejerivaror och bröd kan vara möjligt att skickas tillbaka med leverantören. Kontakta din leverantör.