- Startsida
- Frågor och svar
Frågor och svar
Hittar du inte svaret på din fråga här, kan du ställa den direkt till oss på kundservice via mejl till kundservice@vattenmiljoresurs.se eller ringa oss på 010-251 53 15.
Klicka på aktuell kategori nedan.
Var kan jag hämta nya matavfallspåsar?
I Bräcke kan du knyta fast en plastpåse på ditt matavfallskärl när du ställer ut det för tömning så lägger chauffören i en bunt med papperspåsar. Plastpåsen måste vara av större storlek (t.ex. en avfallspåse eller en Ica/Coop-påse) eftersom chauffören ska lägga bunten med papperspåsar i plastpåsen.
I Berg och Härjedalen hittar ni information om var det finns fler matavfallspåsar här:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/matavfallsinsamling/var-hamtar-jag-nya-matavfallspasar Länk till annan webbplats.
Jag äter upp all mat, så jag har inget matavfall?
En del kunder tänker att de kanske inte har något matavfall eftersom de är duktiga på att äta upp maten. Det finns dock en del matavfall som inte går att undvika.
Vid plockanalyser av det restavfall som vi samlar in så ser vi att det till stor del innehåller det som vi kallar för oundvikligt matavfall, alltså till exempel grönsaks- och fruktskal, fiskben och kaffesump.
Får jag lägga löv och annat trädgårdsavfall i matavfallskärlet?
Nej, risken är att det då följer med grus och sten som absolut inte är bra för anläggningen som tar emot matavfallet.
Var tar matavfallet vägen?
I våra kommuner rötas matavfallet och blir till biogas och biogödsel.
- Bräckes matavfall körs till Härnösands Energi och miljö
- Bergs och Härjedalens matavfall körs till Ecogas i Gävle.
Hur ofta töms matavfallskärlet?
För hushåll och samlokaliserade verksamheter med bruna matavfallskärl hämtas matavfallet varannan vecka.
Kan jag byta storlek på matavfallskärlet?
Nej, för matavfall används bara 140-liters kärl. Större kärl blir för tunga att hantera.
Jag har eller planerar att skaffa egen hemkompost, behöver jag ändå ha hämtning av matavfall?
Nej, men din kompost måste vara anmäld till och godkänd av Bergs och Härjedalens Miljö och byggnämnd eller Bräcke Bygg och miljönämnd. Det går dock bra att ha egen kompost och matavfallskärl samtidigt för att till exempel hantera matavfall under vintermånaderna då komposten kan vara mindre aktiv.
Måste jag använda den bruna påsen till matavfallet?
Ja, att använda den bruna papperspåsen för matavfall är det mest miljövänliga sättet att paketera matavfall som ska rötas för att ge både energi och näringsämnen.
Papperspåsen är specialgjord av ett våtstarkt material som är lätt nedbrytbart.
För att hålla din påse torr kan du lägga lite hushållspapper i botten, innan du lägger i ditt matavfall.
Hur blir det med lukt och skadedjur?
Lukt och skadedjur är redan i dag ett problem när matavfallet slängs i restavfallet.
Desto torrare matavfallet är när det läggs i kärlet, desto mindre är risken för lukt. Låt påsen och påshållaren stå luftigt i köket och använd "bio-hyllan" i kärlet för att påsen ska torka ytterligare.
Ställ ut kärlet för tömning vid varje tillfälle, även om tunnan inte är full. Det minskar risken för skadedjur. Spola gärna rent kärlet emellanåt.
Vad får jag inte slänga i matavfall?
Vissa saker är inte biologisk nedbrytbara eller innehåller ämnen som inte är bra för naturen.
Exempel på sådant som inte får slängas i matavfallet:
• Tobak, fimpar och snus
• Blöjor och bindor
• Tyg
• Innehållet i dammsugarpåsen
• Kattsand och kutterspån
• Sand, jord, lera och grus
• Glas och metallföremål
• Grillkol och aska
• Jord från krukväxter
Det är också viktigt att tänka på det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den.
Vad får jag slänga i matavfall?
Matavfall är sådant som blir över när du har lagat eller ätit mat, och sådant som är biologiskt nedbrytbart.
Exempel på matavfall är:
• matrester (råa och tillagade)
• frukt- och grönsaksrester
• bröd, kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
• mindre ben och puts från kött och fisk
• hushållspapper och pappersservetter
Jag har ett fritidshus som jag bara nyttjar ett par gånger per år, kan jag få en lägre VA-avgift?
Nej, alla med kommunalt vatten och avlopp betalar solidariskt till va-verksamhetens kostnader. Exempel på dessa är skötsel och underhåll av ledningar, vattenverk och reningsanläggningar.
Varför betalar jag en grundavgift för avfall när jag inte har avfallshämtning?
Avfallshämtning ingår inte i grundavgiften. Har du kärl så debiteras du även en abonnemangsavgift.
Grundavgiften ska täcka kostnaderna för avfallsplanering, administration, service, drift av återvinningscentraler samt hantering av farligt avfall.
Här hittar du alla avfallstaxor:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/avgifter-planer-och-foreskrifter-for-avfallshantering Länk till annan webbplats.
Vad ingår i tömningsavgiften?
Tömningsavgiften debiteras varje gång behållaren töms och är en rörlig avgift. Tömningsavgiften täcker kostnader för behandling av ditt avfall och har en miljöstyrande funktion. Här lönar det sig att sortera matavfall och förpackningar, eftersom ju färre gånger du ställer ut ditt kärl för tömning desto mindre blir tömningsavgiften. Det är gratis att tömma matavfallskärlet så det lönar sig att sortera.
Här hittar du alla avfallstaxor:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/avgifter-planer-och-foreskrifter-for-avfallshantering Länk till annan webbplats.
Vad ingår i abonnemangsavgiften?
Abonnemangsavgiften baseras på hämtningsintervall, avfallstyp och behållarstorlek. Abonnemangsavgiften är en fast avgift som täcker kostnader för att tömningsbilen kör sin runda och ger dig möjligheten att tömma dina kärl, oavsett om du ställer ut kärlet eller inte. Abonnemangsavgiften är en fast årlig avgift.
Här hittar du alla avfallstaxor:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/avgifter-planer-och-foreskrifter-for-avfallshantering Länk till annan webbplats.
Varför betalar jag en grundavgift för avfall?
Grundavgiften för avfall baseras på din typ av fastighet, om fastigheten är ett permanentboende, fritidshus, flerbostadshus eller verksamhet. Grundavgiften ska täcka kostnaderna för avfallsplanering, administration, service, drift av återvinningscentraler samt hantering av farligt avfall. Grundavgiften är en fast årlig avgift.
Här hittar du alla avfallstaxor:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/avgifter-planer-och-foreskrifter-for-avfallshantering Länk till annan webbplats.
Varför ska jag som fritidshusägare betala lika mycket VA-avgift som en permanentboende?
Även om du som fritidshusägare ibland använder ditt fritidshus mindre så betalar du för själva nyttan, alltså möjligheten att använda kommunalt vatten och avlopp. Generellt ser vi också att fritidshusen får allt högre standard med ökad vattenförbrukning som följd. Många använder fritidshusen allt mer året om. Därför är det rimligt att förbrukningsavgiften är lika stor för fritidshusägare som för permanentboende.
Vad är det som avgör VA-avgiftens storlek?
Den största kostnaden för VA-kollektivet är att ha anläggningar som ständigt ska kunna leverera, oavsett om det är 10 personer en vecka i ena området och 10 000 personer veckan därpå i samma område.
Värt att tänka på är ändå att rent och friskt kranvatten är minst 250 gånger billigare än flaskvatten och förbrukar runt 300 gånger mindre energi vid framställningen.
Vad går min VA-avgift till?
Att Vatten och miljöresurs producerar dricksvatten, underhåller och förnyar ledningsnäten med tillhörande anläggningar samt tar hand om och renar avloppsvatten. Service till kunder och administration finansieras också av va-avgifter.
Hur vet jag om jag ska betala dagvattenavgift?
De fastigheter som har sin dränering eller sitt takvatten anslutet till kommunens ledningar eller som bor vid en gata där regn- och smältvatten leds bort till kommunens ledningar ska börja betala dagvattenavgift. Om du har frågor kring dagvattenavgiften, kontakta Kundservice.
Vem bestämmer VA-avgiftens storlek?
Kommunfullmäktige i respektive kommun. Vatten och miljöresurs tar fram ett förslag på hur hög avgiften behöver vara baserat på vilka kostnader vi har. Sedan tar Fullmäktige beslut.
Kan jag säga upp mitt VA-abonnemang?
Nej, en fastighetsägare kan inte säga upp ett VA-abonnemang så länge fastigheten befinner sig inom ett område som är anslutet till kommunalt va. Det innebär att även om du har stängt av ditt vatten så måste du fortsätta att betala brukningsavgift enligt den VA-taxa som gäller i kommunen som fastigheten ligger i.
Så säger lagen
Enligt lagen om allmänna vattentjänster ska fastighetsägare betala avgifter för en allmän va-anläggning om fastigheten finns inom va-anläggningens verksamhetsområde och fastigheten med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljö behöver en vattentjänst och behovet inte kan tillgodoses bättre på annat sätt.
Hänvisning: Lagen om Allmänna vattentjänster (2006: 412)
Hur mycket får jag i VA-avgift?
Det finns många parametrar som bestämmer hur just din avgift ser ut. Var du bor, hur bostaden ser ut och om du är ansluten till både vatten och avlopp.
Här kan du hitta förklaringar till VA-taxans olika delar och vad som gäller i din kommun:
https://www.vattenmiljoresurs.se/vatten-och-avlopp/avgifter-for-vatten-och-avlopp Länk till annan webbplats.
Är det fortfarande så att du känner dig osäker på vad som gäller för just dig är du välkommen att kontakta kundservice.
Hur mycket kostar avfallshanteringen för mig?
Det finns många parametrar som bestämmer hur just din avgift ser ut. Var du bor, vad du har för kärl och hur ofta du har möjlighet att tömma ditt kärl är några av sakerna.
Här kan du hitta förklaringar till avfallstaxans olika delar och vad som gäller i din kommun:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/avgifter-planer-och-foreskrifter-for-avfallshantering Länk till annan webbplats.
Är det fortfarande så att du känner dig osäker på vad som gäller för just dig är du välkommen att kontakta kundservice.
Kan jag få uppehåll i avfallshämtningen?
Ja. För att få uppehåll i hämtning krävs det en ansökan till Bergs och Härjedalens Miljö och byggnämnd eller Bräcke Bygg och miljönämnd där en avstämning görs om sökande uppfyller de krav som ställs i de kommunala avfallsföreskrifterna.
En avgift för handläggning av ansökan tillkommer.
Tömmer ni kärlen som vanligt på röda dagar?
Vi hämtar ditt avfall även på röda dagar som infaller måndag till och med fredag. Om det skulle bli en ändring vid någon storhelg så informerar vi om detta.
När kommer sopbilen?
Turen för sopbilen hittar du via länken nedan.
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/hamtning-av-avfall Länk till annan webbplats.
När kommer slambilen?
Längst ned på den här sidan hittar du aktuella Slamtömningsturer för din kommun:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/slamtomning Länk till annan webbplats.
Kom ihåg att:
- Vägen fram är fri från fordon, bommar och andra hinder och att eventuella bommar och liknande är upplåsta.
- Hela sträckan fram till brunnen/tanken är fri från hinder som exempelvis murar, staket och växtlighet (t ex brännässlor, buskar och högt gräs).
Hur ofta behöver jag tömma slambrunnen?
Tömningsintervall för små avloppsanläggningar och fettavskiljare bestäms i kommunernas avfallsföreskrifter.
De hittar du här längst ned på sidan under din kommun:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/avgifter-planer-och-foreskrifter-for-avfallshantering Länk till annan webbplats.
Vad ska jag tänka på inför slamtömningen?
För att underlätta slamtömningen tipsar vi om några praktiska regler. Reglerna är viktiga att följa för att du som fastighetsägare ska slippa onödiga utgifter på grund av att vi inte kunnat tömma din avloppsanläggning. Kom ihåg att din brunn/tank måste vara tydligt utmärkt.
Här hittar du våra praktiska regler:
https://www.vattenmiljoresurs.se/vatten-och-avlopp/slamtomning/praktiska-regler Länk till annan webbplats.
Hur beställer jag en akut tömning av min slambrunn?
Under våra öppettider kontaktar du kundservice direkt på 010-251 53 15 för att beställa tömning.
Om du har behov av akut slamtömning utanför kontorstid ska du höra av dig hit:
- Bergs kommun: 070-539 08 18, Lundstams
- Bräcke kommun: 0730-87 79 98, Revsunds transport
- Härjedalens kommun: 070-539 08 18, Lundstams
Kom ihåg att det tillkommer en framkörningsavgift utöver ordinarie tömningsavgift vid tömning utöver ditt ordinarie tömningsintervall.
Mer information hittar du här:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/slamtomning Länk till annan webbplats.
Var kan jag lämna in textilavfall?
Här finns informationen om textilinsamling:
https://www.vattenmiljoresurs.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkiv/2025-01-02-nytt-lagkrav-pa-textilinsamling Länk till annan webbplats.
Är det hela och rena plagg så kan man även lämna in det på secondhand-butiker som tar emot textil.
Var slänger jag tomma insulinpennor?
Tomma insulinpennor ska lämnas in till apoteket.
Hur ska kärlen stå placerade vid tömning?
När det är dags för tömning ska kärlets öppning vara mot vägen. Draghandtaget och hjulen ska alltså vara vänt bort från vägen. Ställer du ut båda dina kärl ska de placeras med en halvmeter emellan.
Ställ gärna ut kärlet för matavfall vid varje tömning, även om det inte är fullt. Då minskar risken för lukt och fastfrysning, och det kostar dig ingenting extra.
Vad är en textilförpackning?
Band runt handdukar eller sängkläder, presentband i tyg, tygpåsar som innehållit till exempel sminkprodukter, smycken, kläder eller sängkläder är exempel på textilförpackningar som ska lämnas i behållaren för textilförpackningar på återvinningscentralen.
Får man lämna förpackningar bredvid behållarna om det inte får plats?
Nej! Det är nedskräpning att lämna något utanför behållarna. Om det inte får plats i behållarna tar du hem dina förpackningar och kommer tillbaka vid ett annat tillfälle för att lämna detta.
Vad är en ofärgad glasförpackning?
Transparanta marmeladburkar, gurkburkar, barnmatsburkar och liknande ska lämnas på återvinningsstationen i behållaren för ofärgat glas.
Glödlampor och lysrör är farligt avfall som ska lämnas som elavfall på återvinningscentralen. Dricksglas, vinglas, glasskålar, vaser, förvaringsbehållare i glas med mera är inte förpackningar och ska tas med till återvinningscentralen för att lämnas i konstruktionsmaterial.
https://www.sopor.nu/sortera-och-aatervinn/foerpackningar/glasfoerpackningar/ Länk till annan webbplats.
Vad är en färgad glasförpackning?
Färgade glasflaskor som t ex innehållit olivolja, citron juice eller liknande ska lämnas på återvinningsstationen i behållaren för ofärgat glas.
Glödlampor och lysrör är farligt avfall som ska lämnas som elavfall på återvinningscentralen. Färgade dricksglas, vinglas, glasskålar, vaser, förvaringsbehållare i glas med mera är inte förpackningar och ska tas med till återvinningscentralen för att lämnas i konstruktionsmaterial.
Vad är en pappersförpackning?
Pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo, möbler, omslagspapper med mera.
Vad är en plastförpackning?
Plastlådor, plastlock, plastpåsar, plastfolie detta ska lämnas i behållaren för plastförpackningar vid en återvinningsstation.
Plastlådor du köpt för att förvara mat eller annat i är ingen förpackning utan en produkt och det ska inte sorteras som en förpackning, exempelvis Tupperware, matlåda, sorteringsaskar för smågrejer, förvaringslådor med mera. Detta ska läggas i ditt restavfallskärl.
Vad är en förpackning?
Saker du köpt eftersom du ville ha innehållet. Förpackningen ska sorteras och lämnas på en återvinningsstation eller återvinningscentral.
Hur ska jag veta hur saker ska sorteras?
Här hittar du länken till vår sorteringsguide:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/sorteringsguide Länk till annan webbplats.
I den kan du söka på det som du vill få information om hur man sorterar.
När är det öppet på återvinningscentralen?
Här hittar du aktuella öppettider på våra återvinningscentraler:
https://www.vattenmiljoresurs.se/avfall-och-atervinning/atervinningscentraler/oppettider Länk till annan webbplats.
Vad är ett vattenskyddsområde?
Vattenskyddsområden finns för att skydda vårt viktigaste livsmedel, vatten.
Ett vattenskyddsområde ska öka medveten hos alla boende och verksamma inom området om behovet av att värna vårt vatten.
Här hittar du mer information om vattenskyddsområden:
https://www.vattenmiljoresurs.se/vatten-och-avlopp/dricksvatten/vattenskyddsomraden Länk till annan webbplats.
Om jag inte kan minska mina kostnader för vatten, varför ska jag då spara på vattnet?
Du behöver inte spara på vattnet i den bemärkelsen, men vi uppmuntrar till en medveten och ansvarsfull förbrukning. Speciellt under varma och torra perioder på sommaren när vattenförbrukningen ökar, men även på vårvintern innan snösmältningen har börjat och grundvattennivåerna kan börja fyllas på igen.
Här kan du läsa mer om vatten, vårt viktigaste livsmedel:
https://www.vattenmiljoresurs.se/vatten-och-avlopp/dricksvatten/hallbar-vattenanvandning Länk till annan webbplats.
Jag vill veta hur mycket vatten mitt hushåll förbrukar, får jag ha vattenmätare?
I Härjedalens kommun finns det ingen möjlighet att få vattenmätare i vanliga hushåll, som villor och fritidshus.
I Bergs kommun erbjuds endast permanentboende vattenmätare. Detta beror på att det är svårt att få tag på fastighetsägare vid mätarbyte eftersom många som äger fritidshus bor på annan ort.
Vattenmätare innebär kostnader för administration och hantering som du får betala i form av ökade va-avgifter. Vattenmätare behöver bytas var tionde år och kalibreras för att vara godkända.
Hur gör jag om jag ska sälja fastigheten?
Om du ska sälja din fastighet så behöver du skicka in ett ägarbyte till oss. Detta gör du enklast via e-tjänster på hemsidan.
https://e-tjanster.vattenmiljoresurs.se/oversikt/overview/17 Länk till annan webbplats.
Kan jag få min faktura i min digitala brevlåda?
Härjedalens kommun är ansluten till digitala brevlådor vilket betyder att du som tidigare fått din faktura per post automatiskt får din faktura digitalt, via till exempel Min Myndighetspost, Billo eller Kivra.
Bräcke och Bergs kommuner erbjuder i dagsläget ingen digital faktura.
I alla våra kommuner kan du få E-faktura genom att anmäla det till din bank vid nästa betalning.
Hur skickar jag en faktura till Vatten och miljöresurs?
Vi ser helst att fakturor till och skickas elektroniskt. Information om hur du gör hittar du här:
https://www.vattenmiljoresurs.se/om-oss/fakturor-till-vatten-och-miljoresurs Länk till annan webbplats.
Vad är avloppsvatten?
Avloppsvatten kan delas in i tre olika typer:
- Avloppsvatten: är det gemensamma namnet för de olika typer av vatten som kommunen tar emot och avleder.
- Spillvatten: förorenat vatten från till exempel bad, dusch och wc. Renas i reningsverk.
- Dagvatten: regn- och smältvatten från exempelvis tak och gårdar. Leds via dag- vattenledningar ut i våra vattendrag utan rening.