Mata kärlet med matavfall

Fotograf Bodil Johansson för VA SYD

Fotograf: Bodil Johansson för VA SYD

Att sortera ditt matavfall är ett enkelt sätt att göra något riktigt bra - både för miljön och din ekonomi. Från den 1 januari 2024 är det dessutom obligatoriskt att sortera matavfall.

Varför Mata Kärlet?

2216 matavfallskärl används inte i Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner. Tillsammans med dig som bor i kommunerna vill vi bli bättre på att sortera matavfall - för både miljö och plånbok.

Självklart är det bästa att slänga så lite mat som möjligt, men lite matavfall blir det alltid och det finns många goda anledningar att sortera så att resurserna kan återvinnas:

  • Vårt matavfall rötas och blir till förnybart bränsle i form av biogas och grönt gödsel som lantbruk kan använda istället för konstgödsel.
  • En påse matavfall räcker för att köra en biogasbil i fyra kilometer.
  • En påse matavfall ger näring nog att odla vete till 20 kanelbullar.
  • Närmare 30% av hushållens restavfall är matavfall. Om du sorterar ditt matavfall kan du tömma restavfallskärlet mer sällan och spara in på tömningsavgiften.

Bräcke kommuns matavfall körs till Härnösands Energi och miljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Bergs och Härjedalens kommuners matavfall körs till Ekogas i Gävle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det är enkelt att sortera!

  • Sortera ditt matavfall i den bruna pappåsen.
  • Släng påsen i ditt bruna matavfallskärl.
  • Ställ ut kärlet för tömning.
  • Matavfallet hämtas och omvandlas till ny energi i form av biogödsel och biogas.

Se när sopbilen kommer till dig här.

En bil - två fack

Bilen som tömmer dina kärl är en så kallad tvåfacksbil. Den hämtar matavfall och restavfall samtidigt, men håller avfallen separerade med sina två olika fack.

Bilen tömmer sedan matavfall som samlas ihop och skickas med lastbil för rötning medan restavfallet skickas med lastbil för förbränning.

Hemkompost?

Om du har egen hemkompost så kan du välja att fortsätta använda den istället för att nyttja ditt bruna kärl, men kom ihåg att anmäla den till din kommun.

Observera att Bräcke kommun tar ut en avgift för ansökan, läs mer här. Öppnas i nytt fönster.