- Startsida
- Avfall och återvinning
- Matavfallsinsamling
- Guide till att samla in matavfall
- Startsida
- Avfall och återvinning
- Vatten och avlopp
- VA 2025
- Om oss
- Frågor och svar
Länk till annan webbplats.
- Kundservice
Guide till att samla in matavfall
Här får du svar på de vanligaste frågorna om matavfall. Hittar du inte svaret på din fråga så är du alltid välkommen att ringa vår Kundservice 010-251 53 15

1) Så börjar du
Placera pappershållaren i
matavfallsbehållaren. Det är viktigt att du använder en luftig behållare, som den du har fått.
Ställ gärna matavfallsbehållaren så luftigt som möjligt på lämplig plats i köket. Fäst på vägg, skåplucka eller där det passar dig bäst.
2) Det här är matavfall
Lägg allt ditt matavfall i papperspåsen. Har du blött matavfall (till exempel soppa, sås, gryta) så ska du låta maten rinna av i slasken innan du lägger det i påsen.


Det här får du slänga i matavfall
- Matrester
- Skal från frukt, grönt, ägg och
skaldjur - Hushållspapper
- Kaffesump, filter, teblad och tepåsar
- Mindre ben och puts från kött och fisk
Det här får du inte slänga i matavfall
- Plastpåsar, plastförpackningar och all annan plast (även där det står att den är biologiskt nedbrytbar)
- Tobak, fimpar och snus
- Kattsand
- Stearinljus
- Mediciner
- Tuggummi och bullpapper
- Krukväxter och snittblommor

3) Lufta
Låt papperspåsen stå
öppen i behållaren tills du ska slänga den. Det är viktigt att
ventilera så att så mycket fukt som möjligt försvinner.
Dessutom försvinner dålig lukt.
Fyll inte påsen till brädden innan du slänger den.

4) Så funkar hyllan i kärlet
Förslut påsen och lägg den på hyllan i det bruna kärlet. När du ska slänga nästa påse petar du ned den föregående påsen och ställer den nya påsen på hyllan. Hyllan gör att påsen hinner torka under sommartid och frysa under vintertid.
5) Ställ ut kärl
Draghandtaget och hjulen på kärlet ska vara vänt bort från vägen där bilen kommer, så att kärlet står med öppningen mot vägen. Ställ gärna ut ditt kärl vid varje tömningstillfälle (det kostar inget extra) för att minska risken för både lukt och fastfrysning.

Så undviker du fastfruset avfall i matavfallskärlet
- Rengör kärlet inför vintern genom att spola det - ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
- Bästa sättet för att slippa fastfruset avfall är att se till att både kärlet och påsarna är så torra som möjligt.
- Torrskala potatis och rotfrukter rakt ner i matavfallspåsen så undviker du att avfallet blir onödigt blött.
- Släng hushållspapper eller vita/oblekta servetter tillsammans med matavfallet som suger upp en hel del av det fuktiga i påsen.
- Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den i påsen.
- Skaka/ruska eller vicka på kärlet innan tömning för att skaka loss fastfrusna påsar.
- Ställ ut kärlet för tömning vid varje tömningstillfälle även om kärlet inte är fullt.
Så undviker du lukt
- Byt påse ofta även om den inte är full – minst var tredje dag.
- Skölj räkskal och lägg i hushållspapper innan du lägger skalet i påsen.
- Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det i samband med tömning av kärlet.
- Ställ kärlet på en skuggig plats och gärna utomhus istället för i ett avfallsrum/skåp, så att det ventileras ordentligt.
- Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Skölj ordentligt med vatten och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Häll gärna några droppar ättika i kärlet efteråt. Det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna i kärlet och i botten. Flugorna trivs inte i varken sur eller basisk miljö.
Dela sidan
Pågående driftstörningar
Senast åtgärdade driftstörningar
- Åtgärdat Vattenavstängning i Bastugatan med omnejd
- Åtgärdat Vattenavstängning i Hållan Funäsdalen
- Åtgärdat Vattenläcka i Hållan