- Startsida
- Avfall och återvinning
- Matavfallsinsamling
- Guide till att samla in matavfall
- Startsida
- Avfall och återvinning
- Vatten och avlopp
- Om oss
- Frågor och svar Länk till annan webbplats.
- Kundservice
Tips för smidig sortering
Sortering av matavfall behöver inte vara kladdigt eller lukta illa. Här kommer några tips på hur du får en smidigare sortering av matavfall - och samtidigt bidrar till värdefull biogödsel och biogas.
1. Låt påsen stå luftigt
Placera matavfallspåsen i den luftiga matavfallskorgen som du har fått. Ställ den sedan så luftigt som möjligt, på en lämplig plats i köket och låt den stå öppen i behållaren tills det är dags att slänga påsen. Då har både fukt och dålig lukt en chans att försvinna. Byt påsen ofta.
2. Mata påsen med rätt innehåll
Med rätt avfall i påsen kan vi skapa ny energi.
Släng exempelvis:
- Matrester
- Skal från frukt, grönt, ägg och skaldjur
- Hushållspapper
- Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
- Mindre ben och puts från kött och fisk
Däremot ska du inte slänga:
- Plastpåsar, plastförpackningar och övrig plast (även om det står att den är biologiskt nedbrytbar)
- Tobak, fimpar och snus
- Kattsand
- Stearinljus
- Mediciner
- Tuggummi
- Krukväxter och snittblommor
Tips!
Låt gärna ditt matavfall rinna av i slasken innan du lägger det i påsen, för att undvika en blöt påse. Du kan även slänga hushållspapper med ditt matavfall, så hjälper det till att suga upp fukt.
3. Använd hyllan
Förslut din matavfallspåse och lägg den på hyllan i ditt bruna kärl. Där har påsen en chans att frysa på vintern och lufttorka på sommaren. Putta sedan ner påsen när du slänger nästa.
4. Töm ofta och med rätt avstånd mellan kärlen
När det är dags för tömning ska kärlets öppning vara mot vägen. Draghandtaget och hjulen ska alltså vara vänt bort från vägen. Ställer du ut båda dina kärl ska de placeras med en halvmeter emellan.
Ställ gärna ut kärlet för matavfall vid varje tömning, även om det inte är fullt. Då minskar risken för lukt och fastfrysning, och det kostar dig ingenting extra.
Fler tips för att undvika fastfruset matavfall i kärlet
- Rengör kärlet inför vintern genom att spola det - ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
- Håll både kärl och påsar så torra som möjligt.
- Torrskala potatis och rotfrukter rakt ner i matavfallspåsen eller låt det rinna av ordentligt innan du slänger det så undviker du att avfallet blir onödigt blött.
- Släng hushållspapper eller vit/oblekta servetter tillsammans med matavfallet som kan suga upp en del av fukten i påsen.
- Låt kaffesump torka en stund innan du slänger den.
- Skaka/ruska eller vicka på kärlet innan tömning för att skaka loss fastfrusna påsar.
- Ställ ut kärlet för tömning vid varje tömningstillfälle, även om kärlet inte är fullt.
Fler tips för att undvika lukt i och kring kärlet
- Byt påse ofta - även om den inte är full, minst var tredje dag.
- Skölj räkskal och lägg i hushållspapper innan du lägger skalen i påsen.
- Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det i samband med tömning av kärlet.
- Ställ kärlet på en skuggig plats och gärna utomhus istället för i ett avfallsrum/skåp, så att det ventileras ordentligt.
- Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Skölj ordentligt med vatten och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs.
Häll gärna några droppar ättika i kärlet för att ta bort dålig lukt och hålla flugorna borta. Du kan även strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna i kärlet och i botten. Flugor trivs nämligen varken i sur eller basisk miljö.