Återvinn överblivet matfett

Vatten och Miljöresurs har fem återvinningscentraler där du kan lämna in överblivet fett från matlagning. Då kan vi återvända det och göra biobränsle.

Det är viktigt att du inte häller ut eller diskar bort överblivet fett i avloppet eftersom det kan bilda hårda klumpar som kan orsaka stopp i ledningar.

Fettet kan återanvändas och bli biobränsle

I stället för att hälla ut fett, med stopp i avloppet och risk för otrevliga översvämningar som följd, så kan du samla överblivet fett i ett kärl hemma och sedan lämna in det för återvinning. Då omvandlas fettet till biobränsle. Det är enbart vegetabiliskt fett, alltså stek- och matolja som du kan lämna in för återvinning.

Närbild på när person häller över fett från en kastrull, genom en tratt, ner i en plastflaska

Så här gör du

Samla avsvalnat fett, till exempel från fritering, i en plastflaska eller plastburk. Vatten och Miljöresurs har installerat fat för fettinsamling på fem återvinningscentraler:

  • Sveg
  • Hedeviken
  • Ljusnedal
  • Brånan
  • Side

Dit kan du åka för att lämna det överblivna fettet.

På övriga återvinningscentraler, Lillhärdal, Lofsdalen och Ytterhogdal kan du lämna överblivet matfett i kärl som är förslutna. Du får dock inte tillbaka det kärl som du kommer med. Det tar personalen på återvinningscentralen med till Sveg, Hedeviken, Ljusnedal, Brånan eller Side och tömmer matfettet i de stora faten som finns på dessa återvinningscentraler. Kärlen läggs sedan till återvinning.

Grön miljötrött med Vatten och Miljöresurs logga

Hämta din egen miljötratt!

För att lättare kunna samla upp överblivet matfett kan du använda en så kallad miljötratt. Miljötratten kan du hämta gratis på någon av återvinningscentralerna i Sveg, Hedeviken, Ljusnedal, Brånan eller Side. De finns också att hämta på kommunkontoren i Sveg och Svenstavik samt på våra lokalkontor i Hede och Funäsdalen.

Miljötratten skruvas fast på en vanlig PET-flaska och försluts med ett lock. Korken till flaskan fästs inuti trattlocket, för att sedan återanvändas när flaskan är full.

Överbliven matolja hälls i Miljötratten och flaskan, som återförsluts med trattlocket. Flaskan kan sedan förvaras med övrig källsortering. Trattlocket förhindrar otrevlig lukt och läckage av matolja.

Närbild på när en person torkar ur fett med hushållspapper ur en stekpanna

Torka av mindre mängd stekfett

Ofta blir det lite rester kvar när du har stekt mat i en stekpanna/ugnsform. Använd hushållspapperet för att torka av fettet innan du diskar. Papperet kan du sedan slänga i komposten, alternativt i det brännbara om du inte har tillgång till kompost.