Så tar du hand om avfallskärlet

Som fastighetsägare är du ansvarig för avfallskärlet och därför är det viktigt att du tar hand om kärlet. Du ansvarar också själv för rengöring av kärlen. Här kommer några råd om hur du tar hand om ditt kärl.

Tips inför vintern

Under den kalla årstiden händer det att avfall fryser fast i kärlet och gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt vid tömningstillfället. Det medför att ni blir debiterade en tömning även om det är avfall kvar i kärlet. Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss eventuellt fastfruset avfall för att säkra att kärlet kan tömmas. 

När vädret skiftar mellan varmt och kallt är det särskild risk för att påsarna fryser fast i kärlet. Följ alltså råden nedan extra noga när vädret är omväxlande.

Så undviker du fastfruset avfall i ditt kärl

  • Rengör kärlet inför vintern genom att spola det - ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
  • Bästa sättet för att slippa fastfruset avfall är att se till att både kärlet och påsarna är så torra som möjligt.
  • Om du har möjlighet, låt kärlet stå på något så det kommer upp från backen.
  • Skaka/ruska eller vicka på kärlet innan tömning för att skaka loss fastfrusna påsar.

Till dig med låsbart avfallskärl

Plötsliga väderomslag kan innebära problem att tömma låsbara avfallskärl. Du som har kärllås bör kontrollera att låset går att öppna när du ställer ut kärlet på sophämtningsdagen. Använd låsspray om låset inte går att öppna eller kärvar. Många låssprayer kan även med fördel användas förebyggande. Om låset inte går att öppna kan vår entreprenör tyvärr inte tömma ditt kärl.