- Startsida
- Avfall och återvinning
- Hämtning av avfall
- Gemensam avfallshämtning
Gemensam avfallshämtning
I vissa områden inom Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner saknar fastigheter egna avfallskärl. I stället sker avfallshämtning via gemensamma insamlingsplatser mot en fast årsavgift.
Fastighetsägarens ansvar
Fastighetsägaren ansvarar för och bekostar dimensionering, installation och underhåll av övriga anordningar och utrymmen som behövs för fastighetens avfallshantering. Dessa anordningar och utrymmen kan kräva en anmälan eller ett bygglov.
Tips! Ladda gärna ner och läs Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen Pdf, 10 MB, öppnas i nytt fönster.. Den innehåller riktlinjer och rekommendationer för hur man skapar en fungerande och hållbar avfallslösning.
Ingår inte din fastighet i en samfällighet idag? Ordna gemensam avfallshämtning!
Ni kan ordna gemensam avfallshämtning genom att till exempel bilda en gemensamhetsanläggning eller om ni har eller bildar en bostadsrättsförening.
I dag är avgifterna för hämtning uppdelad i en grundavgift och en hämtningsavgift. Grundavgiften debiteras alla fastighetsägare (både fritidshus och permanenthus).
Läs mer om vad som ingår i grundavgiften här
Centrala uppsamlingsplatser
Många fritidshus i Härjedalen tillhör hämtningsområde B. Här betalar varje hushåll en fast avgift, vilket ger tillgång till centrala uppsamlingsplatser som sköts av Vatten och miljöresurs.
Fördelar med en samfällighet
Om ni i stället bildar en samfällighet får ni en tömningsavgift som är anpassad utifrån hur mycket ni faktiskt slänger. Antalet behållare, storlek och tömningsfrekvens avgör hur mycket tömningen kommer att kosta för samfälligheten. Ju bättre medlemmarna i samfälligheten är på att sortera sitt avfall, desto mindre restavfall och lägre avgifter.
Samfälligheter har möjlighet att sätta kodlås på sina behållare för att hindra obehöriga att nyttja dem.
Vill ni veta mer om gemensam hämtning av avfall?
Är ni intresserade av att börja med gemensam hämtning? Kontakta kundservice på mejl kundservice@vattenmiljoresurs.se eller tel. 010-251 53 15 för mer information.