Allmänna vatten- och avloppstjänster i våra kommuner

Fastighetsägare som är anslutna till den kommunala vatten- och avloppsanläggningen måste följa kommunens regler för vatten och avlopp, som kallas ABVA.

En person som tappar upp kranvatten i ett glas

Vattentjänstlagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. förklarar hur relationen ser ut mellan kommunen, som ansvarar för avloppsanläggningen, och fastighetsägaren som använder den.

En folder som gör det lite enklare

Vi har gjort en folder med förklaringar och kommentarer till reglerna i vattentjänstlagen och ABVA för de kommuner vi ansvarar för. För att förstå innehållet i foldern lättare, är det bra om du har tillgång till ABVA för den kommun som gäller.

I foldern hittar du bland annat:

  • Förbindelsepunktens läge
  • Anslutning till den allmänna VA-anläggningen
  • Användning av den allmänna dricksvattenanläggningen
  • Användning av den allmänna avloppsanläggningen
  • Avgifter
  • Anmälan av ändringar och ägarbyte
  • Vattenavstängning

Ladda ner foldern här Pdf, 1.5 MB.

Fastigheten, kommunen och Vatten och miljöresurs

I vattentjänstlagen jämställs fastighetsägare med bland annat arrendator och tomträttshavare, där rätten att använda en allmän VA-anläggning är kopplad till fastigheten, inte till den som äger fastigheten. Denna rätt finns så länge fastigheten finns och innebär att det inte går att avsluta ett "VA-abonnemang" för att slippa betala avgiften.

Kommunen kan skriva avtal som ger fler fastighetsägare rätt att använda VA-anläggningen. Det betyder då att reglerna som gäller för fastighetsägaren i stället gäller för den som använder anläggningen. Kommunen kan bara ta betalt från de man har ett avtal med.

Kommunen ansvarar för vatten och avlopp i respektive kommun. Vatten och miljöresurs sköter drift, underhåll och förvaltning på uppdrag av kommunen. Det betyder att alla kontakter mellan kommunen och de som har vatten och avlopp (abonnenter) tas om hand av oss.