Återvinningsstationer

containrar på obemannad återvinningsstation

På de obemannade återvinningsstationerna ska du endast lämna förpackningar. En förpackning är något som innehållit det du egentligen köpte. Flaskan till ketchupen, kartongen till mjölken eller pizzan, burken till surströmmingen.

Annat avfall, exempelvis möbler, inredning och husgeråd, som är tillverkade av material som glas, plast, papper eller metall ska i stället lämnas på kommunens bemannade återvinningscentraler. Mindre avfall kan även slängas i kärlet för restavfall. Om de slängs fel och hamnar i förpackningsinsamlingen kan det försvåra återanvändningen av materialet.

Viktigt! Gör det enkelt att sortera hemma i köket med separata kärl för de olika förpackningarna.

Hur sorterar jag förpackningar?

Sortera efter vilket material förpackningen till största delen består av: plast, papper, metall eller glas.

Sära på materialen om det går lätt. Läs på förpackningen. Ofta står det hur den ska sorteras.

Diska inte. Det räcker med att skrapa av, torka av eller skölja ur. Låt korken sitta kvar om det finns kladdiga rester kvar i förpackningen.

Sök på hur du hanterar olika typer av avfall på Sveriges avfallsportal sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad kan jag lämna på återvinningsstationen?

Tidningar och hushållsförpackningar av glas, papper, plast och metall. På de flesta återvinningsstationerna finns ofta även behållare för småbatterier.

Var lämnar jag förpackningar av kork, trä, porslin, keramik och tyg?

På de bemannade återvinningscentralerna Öppnas i nytt fönster. kan du lämna förpackningar som är av gjorda av kork, trä, porslin, keramik eller tyg.

Till exempel trälåda för citrusfrukter, keramikburkar för senap, tygpåsar för lakan.

Var lämnar jag stora skrymmande förpackningar?

Förpackningar som är för stora för återvinningsstationernas containrar, kan du lämna på någon av våra återvinningscentraler Öppnas i nytt fönster.. Till exempel förpackningar som följer med när du köper möbler eller vitvaror.

Hur hittar jag närmaste återvinningsstation?

Du hittar återvinningsstationerna på avfallsportalen sopor.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på!

  • Flaskor av glas, PET och burkar av aluminium som omfattas av det svenska pantsystemet lämnas i livsmedelsbutik som har en pantmaskin.
  • Lämna aldrig annat avfall än tidningar och förpackningar vid en återvinningsstation

Frågor

Har du frågor om hur återvinningsstationerna sköts, om det behöver städas, snöröjas eller om någon av behållarna behöver tömmas kontaktar du oss på kundservice@vattenmiljoresurs.se eller på telefon, vardagar 9-12: 010-251 53 15