Fastighetsnära insamling av förpackningar i Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner

Senast den 1 januari 2027 ska alla kommuner ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar. Det innebär att alla hushåll ska kunna sortera och lämna sina förpackningar i direkt anslutning till bostaden, i stället för att behöva ta dem till en återvinningsstation. Syftet är att öka återvinningen och göra det enklare för dig att hantera ditt avfall på ett miljövänligt sätt.

Kommunerna ansvarar för insamlingen och ska erbjuda lösningar anpassade efter lokala förutsättningar. Vatten och miljöresurs har fått uppdraget att ta fram förslag på hur det ska hanteras i Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner och har tagit fram två förslag för de fastigheter som kommer att ha egna kärl vid fastigheten; 4-fackssystem och singelkärlssystem.

4-fackssystem

Avfallskärl med fyra fack för sortering av avfall

Fotograf: Daniel Larsson PWS

Med 4-fackssystemet får varje fastighetsägare två avfallskärl på 370 liter vardera. Varje kärl är indelat i fyra fack, vilket gör det möjligt att sortera åtta olika typer av avfall direkt vid fastigheten.
Vissa kommuner lägger dessutom till en extra liten låda för batterier, ljuskällor och småelektronik, vilket gör att totalt 11 olika typer av avfall kan samlas in.

Det ena kärlet töms varannan vecka, och det andra var fjärde vecka. De gamla kärlen för mat- och restavfall byts ut, men kan återanvändas på andra sätt, exempelvis vid flerbostadshus, eller skickas för återvinning.

Singelkärlssystem

Fyra avfallskärl står uppradade vid vägkanten.

I singelkärlsystemet behålls nuvarande insamling, men med extra kärl för pappers- och plastförpackningar. Varje fastighetsägare får alltså fyra kärl och fyra typer av avfall samlas in:

  • Ett för restavfall
  • Ett för matavfall
  • Ett för pappersförpackningar
  • Ett för plastförpackningar

Tömningen sker var 14:e dag, precis som idag. Papper, plast och restavfall töms växelvis var sjätte vecka, medan matavfall töms varannan vecka. Kravet på insamling av metall- och glasförpackningar kvarstår och lösning tas fram senare.

Centrala uppsamlingsstationer

Exempel på en central uppsamlingsplats med flera underjordsbehållare i olika avfallsslag

Exempel på Central uppsamlingssstation

Central uppsamlingsstation innebär att du som fastighetsägare inte har ett eget kärl på tomten utan du har en gemensam plats där fler i samma område nyttjar samma behållare.

Sådana platser kommer att utökas med förpackningar i framtiden och kommer vara det insamlingssystem som erbjuds i större fritidshusområden, glest bebyggda områden eller områden med ej farbara vägar.

Vad händer framåt?

Under våren kommer kommunfullmäktige i våra ägarkommuner att behandla förslagen på insamlingssystem och fatta beslut. Parallellt startar vi en projektgrupp för att vara redo att utföra arbetet så snart besluten är fattade i respektive kommun. Vi återkommer med mer information när beslut är fattade och projektgruppen kommit i gång.