Senast uppdaterad:

Vi närmar oss ett bevattningsförbud - använd vattnet sparsamt!

Det varma vädret kombinerat med lite nederbörd har gjort att våra vattenverk ligger nära maxkapaciteten. Vi vill därför uppmana alla som är anslutna till kommunalt vatten i Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner att vara sparsamma med sin vattenförbrukning så att vi inte behöver införa ett bevattningsförbud.

Kommunerna är endast skyldiga att leverera vatten för normal hushållsförbrukning, vattnet är inte tänkt att användas för att till exempel vattna gräsmattan, fylla upp poolen eller tvätta bilen. Du kan läsa mer om hur du kan använda vattnet på ett smart sätt här Öppnas i nytt fönster.

-Vattenförbrukningen är riktigt stor just nu och vattenverken jobbar för fullt för att producera dricksvattnet. Några vattenverk är nära sin tekniska kapacitet, säger Rickard Stenberg, vd på Vatten och Miljöresurs. Om vi hjälps åt att vara sparsamma, och den höga förbrukningen minskar, behöver vi inte införa bevattningsförbud och vattenverken hinner producera tillräckligt med dricksvatten.

Vi mäter produktionen i våra vattenverk dagligen och hoppas att förbrukningen går ner om alla hjälps åt att tänka till på sin vattenanvändning.