Gör skillnad för planeten - anmäl dig till skräpplockardagarna senast 31 maj!

Unga sitter på en bänk vid vatten och håller påsar och skräpplockarredskap i händerna

Ingen är för liten för att göra skillnad. Skräpplockning är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Anmäl din förskola, skola, barn- eller ungdomsförening till Skräpplockardagarna senast den 31 maj!

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner är genom Vatten och Miljöresurs anmälda till Skräpplockardagarna 2023.

- Att tillsammans hjälpas åt att göra våra ägarkommuner renare ökar vår trivsel och trygghet i närmiljön och gör att det är trevligare för alla att vistas här i vår vackra natur. En ren miljö är också tryggare att vara i för både barn, vuxna och djur, säger miljösamordnaren Katarina Järverup-Frisk

Över 800 000 deltagare

För 17:e året i rad arrangeras Skräpplockardagarna - Sveriges största skräpplockaraktivitet för barn och unga. Förra året var över 800 000 deltagare med och i år är målet att engagera ännu fler.

Här kan du se vilka skolor och förskolor som deltar i Bergs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du se vilka skolor och förskolor som deltar i Bräcke kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du se vilka skolor och förskolor som deltar i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att plocka skräp är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Men det handlar också om visa att man tycker om en plats och vill att det ska vara fint där. Skräp föder skräp och genom att plocka upp ett skräp gör man det svårare att slänga mer skräp just där.

Barn i rosa gummistövlar plockar upp en rostig konservburk i grönskande natur

Att plocka skräp är att förändra samhället

Kampanjen pågår mellan 1 mars och 31 maj. Syftet med kampanjen är inte att städa, utan att barn och ungdomar ska lära sig att nedskräpning är fel och väcka intresse för miljö och hållbar utveckling. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre.

När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående. Många är de barn som ifrågasätter skräpet eller hur föräldrar till exempel sorterar sitt skräp.

Kontaktperson

Kontaktperson för våra ägarkommuner är miljösamordnare Katarina Järverup-Frisk
Mejladress: katarina.jarverup-frisk@vattenmiljoresurs.se