Smarta tips för att julskräpssorteringen ska fungera smidigt

pojke i rutig skjorta hänger upp julgranskula

Trassliga presentsnören, trasiga julgranskulor och en julbelysning som kanske slocknat.....ingen fara. Det hör julen tilll! Det viktigaste är att du inte bara slänger alla rester och skräp blandat i en soppåse. Var en miljöhjälte och lär dig hur soporna ska sorteras.

Julklappspapper med tejp och etiketter

När det kommer till julklappspapper är det ofta en del tejp och etiketter som kan göra att sorteringen kan vara lite lurig att hantera. Vad består skräpet mest av? Det får styra sorteringen!

Sortera så här: Här gäller generellt sortering som pappersförpackning. Är det väldigt mycket tejp på kan det dock gå som restavfall där själva tejpen hör hemma.

Presentsnören sorteras inte som plast

Efter att man äntligen öppnat sina klappar tror många att presentsnören ska slängas i plast eller kanske till och med i kartonginsamlingen. Men det är fel.

Sortera så här: När det gäller presentsnören är det inte svårare än att de går som restavfall. De slängs med andra ord i vanliga soppåsen.

Återvinn överblivet matfett från julbak och matlagning

Julen är en av de högtider som vi verkligen inte sparar på fettet när vi steker härliga köttbullar eller friterar struvor. Men häll inte ut överblivet fett i vasken då kan det bli stopp i avloppet!

Sortera så här: Torka ur stekpannan med papper och släng pappret i vanliga soppåsen (restavfall). Har du mycket olja över så kan du samla det i en plastflaska och lämna in på Sveg, Hedeviken, Ljusnedal, Brånan eller Sides återvinningscentraler. Använd gärna vår miljötratt som är gratis och som du kan hämta på återvinningscentralerna eller på kommunkontoren.

Kartonger och pappersaskar

Vi förvarar gärna julklappar i kartonger och pappersaskar. Rimligt nog sorteras dessa också just som pappersförpackingar. Ett återbrukstips är förstås att spara dessa och använda som förvaring till smått och gott där hemma.

Julpost (julkort med frimärken eller kuvert)

Vissa sparar kanske dessa hälsningar i flera år medan andra snabbt städar undan dem när julen är slut.

Sortera så här: Själva julkortet ska du sortera som pappersförpackning. Det gör också frimärket. Däremot ska du slänga kuvert – vadderat som ovadderat, med restavfall.

Trasiga julgranskulor

Visst är det ofta rätt bråttom till jul när det är mycket som ska fixas och ordnas i sista sekund. Kanske tappar du eller barnen några julkulor när det är dags att klä granen? Det är lätt hänt!

Sortera så här: Julgranskulorna sorteras som restavfall och slängs alltså i vanliga soporna. Lägg dem inte bland glasförpackningar och inte heller bland plasten.

Porslinstomte

 Varje år tar du fram de söta porslinstomtarna eller luciatåget men en olycka är lätt hänt och helt plötsligt har figurerna gått i bitar. Tråkigt, men sådant som händer.

Sortera så här: Kvarlevorna från porslinsfigurer ska du lämna på återvinningscentral i containern för tegel, grus, porslin och jord.

Färgade pappersservetter

I juletid är det kul att piffa upp dukningen med färglada servetter. Tidigare innehöll färgade servetter giftiga färger men så ser det inte riktigt ut nu. Undantaget är servetter med guld- och silverdetaljer – de kan innehålla tungmetaller.

Sortera så här: I coronatider rekommenderar vi att lägga servetterna i vanliga soppåsen.

Julgransbelysningen som inte längre lyser

Kanske har du ett gäng ljusslingor som länge lyst upp och gjort ditt hem mysigt men ibland är det bara inse att en väl använd ljusslinga kan ha gjort sitt….

Sortera så här: Allt som drivs med sladd och batterier är elektroniska produkter. När de slutat verka lämnar man de på våra återvinningscentraler som elavfall för gå vidare till återvinning. Glöm inte plocka ur batterierna, för de ska ju sorteras för sig!

Återvinn julgranen

Håller du ut till tjugondag knut eller åker granen ut innan nyår? Oavsett så brukar de flesta tappa tålamodet ju mer grannen barrar.

Sortera så här: När trädet barrat klart hemma hos dig får du ta med dig den till en återvinningscentral . Lämna den aldrig utanför huset – ingen annan ska behöva plocka upp ditt skräp!

Resten från festen…

På julen dignar borden av skinka, köttbullar och mycket mer….tyvärr många gånger mer än vi orkar få ner i våra fullproppade magar.

Sortera så här: Då gäller det att plocka fram sina kreativa sidor i köket – eller googla på ”överbliven julmat recept”. Skinkan blir god i en pastagratäng, köttbullarna och rödbetssalladen är smaskens på mackan och ris à la Malta kan vara en lyxig frukosträtt.

Det som ändå blir över ska sorteras som matavfall för dig som ingår i kommunernas testområden, annars slänger du det som vanligt restavfall.

Sist men inte minst – den oönskade klappen

Visst är det så att man ibland får en julklapp som….nä, vad ska jag med detta till?!! Gör någon annan glad och lämna till våra återbruk.

Sortera så här: Lämna till återbruk på någon av våra återvinningscentraler i Sveg, Hedeviken, Funäsdalen eller Brånan. Kan vara många som just trånat efter precis den saken.