Fira en grön jul - återbruka mera

Privatperson sitter på huk i ett av våra återbruk för att titta på olika saker som finns på golv och hyllor

Braständare av ljusstumpar, miljövänlig presentinslagning eller varför inte hitta julklappar till nära och kära i våra återbruk? Här kommer Miljöhjältens bästa återbrukstips för en grönare jul!

Tips 1 Hitta en julklapp i våra återbruk

Du kan både lämna och hämta prylar för återbruk på Sveg, Hedeviken, Funäsdalen och Brånans återvinningscentral. Här kan du hitta allt från köksprylar och sportutrustning till sällskapsspel och möbler. Passa på att fynda en julklapp till någon du håller kär!

Läs mer här

Tips 2 Testa miljövänlig presentinslagning

Slå in julklappen i gammalt tidningspapper med rött tygband eller natursnöre som kan återanvändas. Har du barn som ritar fina mängder av fina teckningar? Låt de pryda julens paket! Måla eller klä om gamla skokartonger med tygrester.

Tips 3 Gör braständare av gamla ljusstumpar

Återanvänd stearinljus genom att lägga stumparna i marschaller eller använd de som braständare (vira lite tidningspapper runt).

mysig brasa

Tips 4 Spara hyacintlökarna

Släng inte hyacinterna när de har vissnat. Klipp bort blomstängeln när den vissnat och låt bladen vissna ner. Förvara lökarna mörkt och torrt och plantera ut i i trädgården när tjälen gått ur marken. Första våren blir det troligen inga blommor men sedan kan du njuta av vackra blommor under flera år.

Tips 5 Pyssla din egen julstjärna

Häng på årets trend och pyssla din egen pappersstjärna av gamla tapetrester, teckningar eller papperspåsar som du inte längre använder. Det finnas massor av bra och kreativa instruktioner så googla så hitter du säkert ett julstjärnapyssel som passar dig.

Tips 6 Pynta med det som finns i naturen

Använd grangrenar, nötter, kottar, blåbärsris för att göra julfint där hemma. Bind din egen granriskrans, dekorera farstubrun eller skapa egna julgrupper. Kom ihåg att fråga markägaren om lov innan du tar något från skogen!

kottar och granris som vackert pynt tillsammans med present inslagen i papper

Tips 7 Rensa barnens rum

Rensa barnens rum före jul på leksaker som de inte använder och lägg ut till försäljning eller ge bort så de kan glädja ett annat barn.

Tips 8 Köp gärna begagnade klappar och pynt

Efterlys och köp gärna julpynt, adventsstakar och stjärnor, leksaker, spel och annat på köp- och säljgrupper på Facebook eller hos företag som säljer begagnade produkter.

Tips 9 Återanvänd glasburkar

Släng inte dina gamla syltburkar, de kan användas till att plantera hyacinter och amaryllis eller skapa vackra glaslyktor. Bara fantasin sätter gränser.

Tips 10 Ge bort upplevelser utomhus

Ge bort en stjärnskådning en sen kväll med varm choklad eller kanske en skridskotur med pannlampa eller varför inte bara en vacker promenad i en outforskad vinterskog? Du och dina kära får minnen som räcker länge.

norrsken över vita vintriga fjäll