Så gör du för att undvika fastfrusna sopor

Vi går mot kallare temperaturer och snö. Här får du tips på hur du kan undvika fastfrusna sopor och annan information om hur du på vintern kan ta hand om ditt kärl.

Frostigt grönt och brunt kärl i höstmiljö

Som fastighetsägare är du ansvarig för sopkärlet, och därför är det viktigt att du tar hand om kärlet och är rädd om det.

Under den kalla årstiden händer det att sopor fryser fast i kärlet och gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt vid tömningstillfället. Det medför att du blir debiterad en tömning även om det är avfall kvar i kärlet. Det är ditt ansvar som fastighetsägare att ta loss eventuellt fastfrusna sopor så att kärlet kan tömmas.

Se upp omväxlande väder

När vädret skiftar mellan varmt och kallt är det särskild risk för att påsarna fryser fast i kärlet. Följ alltså råden nedan extra noga när vädret är omväxlande.

Och glöm inte att skotta och sanda runt kärlet så att sopbilen kan komma fram och hämta dina sopor.

Så undviker du fastfrusna sopor i alla kärl

  • Rengör kärlet inför vintern genom att spola det - ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
  • Bästa sättet för att slippa fastfrusna sopor är att se till att både kärlet och påsarna är torra som möjligt.
  • Låt blött avfall rinna av ordentligt i vasken innan det läggs i påsen för att undvika att påsen fryser fast i kärlet.
  • Lägg några tidningssidor i botten på påsen
  • Du kan även lägga lite tidningspapper eller kartong i botten av kärlet. Då fastnar påsarna i tidningspappret istället för i kärlet och lossnar lättare vid tömning.
  • Om du har möjlighet, låt kärlet stå på något så det kommer upp från backen.
  • Låt påsen ligga i en hink utomhus någon timme innan du lägger den i kärlet, men tänk på att ställa påsen så att fåglar och andra djur inte kan komma åt den.
  • Skaka/ruska eller vicka på kärlet innan tömning för att skaka loss fastfrusna soppåsar.

Så undviker du fastfrusna sopor i matavfallskärl (brunt kärl)

  • Använd den ventilerande påshållaren som är avsedd för
    matavfallspåsen.
  • Låt påsen luftas, så att fukten försvinner.
  • Torrskala potatis och rotfrukter rakt ner i matavfallspåsen så undviker du att soporna blir onödigt blöta.
  • Släng hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger tillsammans med matavfallet som suger upp en hel del av det fuktiga i påsen.
  • Förslut påsen och lägg den på hyllan i det bruna kärlet. När du ska slänga nästa påse petar du ned den föregående påsen och ställer den nya påsen på hyllan.
  • Ställ ut kärlet för tömning vid varje tömningstillfälle även om kärlet inte är fullt.

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar