Internationella matsvinnsdagen - så ska du ta hand om frukt och grönt!

När bild på skål med olika frukter och grönsaker med en pratbubbla "ta hand om oss"

Bild: Livsmedelverket

Vet du om gurkan ska förvaras i kylskåp eller i rumstemperatur? Och hur är det med äpplet, bananen och tomaten? Här får du tips på hur frukt och grönt bör förvaras så de håller länge.

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts aldrig upp. Det är ett stort slöseri med jordens resurser, som självklart även påverkar klimatet. För att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen 29 september.

Frukt och grönt blir ofta matsvinn

Här hemma i Sverige slänger vi sammanlagt ca 37 kg mat och dryck per person och år. Något som tyvärr ofta blir till matsvinn är frukt och grönsaker.

I år, 2021, är det också det internationella året för frukt och grönt. Därför har Livsmedelsverket tagit fram information i samband med matsvinndagen om hur du kan förvara frukter och grönsaker på bästa sätt så de håller längre och inte riskerar att hamna i avfallspåsen.

Livsmedelsverkets information om hur du kan minska matsvinnet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta hand om frukt och grönt

Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då riskerar de inte att bli matsvinn.

Trivs i kylskåp

Frukter

  • Apelsin
  • Aprikos
  • Bär
  • Clementin
  • Kiwi
  • Mandarin
  • Melon
  • Nektarin
  • Persika
  • Plommon
  • Päron
  • Vindruvor
  • Äpple

Grönsaker

  • Blomkål
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Champinjon
  • Färska örter
  • Gul lök
  • Groddar
  • Kål
  • Morot
  • Palsternacka
  • Purjolök
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Vitlök

Trivs i rumstemperatur

Frukter

  • Banan
  • Citron
  • Lime
  • Mango

Grönsaker

  • Aubergine
  • Avokado
  • Basilika
  • Gurka
  • Paprika
  • Tomat
  • Zucchini (squash)

Trivs i mörker

  • Potatis

Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.

Kom i håg-lista

Om du har tillgång till en skrivare kan du skriva ut en flyer med infromation om förvaring av de vanligaste frukterna och grönsakerna. Flyern hittar du här i pdf-format.

Flyer förvaring frukt och grönt minska matsvinn.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källa: Livsmedelsverket