Vatten och Miljöresurs blir Kranmärkt!

Vi har fantastiskt gott, rent och friskt vatten av mycket hög kvalitet i Bergs och Härjedalens kommuner. Det ska vi vara stolta över! Vatten och Miljöresurs tar ställning för en bättre miljö genom att kranmärka våra verksamheter.

Bild på svenskt landskap med vattendrag och grönska samt texten "Det är bara vatten"

- Att vi kranmärker våra egna verksamheter känns självklart. I våra kommuner har vi rent, gott och friskt lokalproducerat dricksvatten av otroligt hög kvalitet – dessutom till en mycket låg kostnad. Det finns ingen anledning att köpa vatten på flaska, säger va-chef Sofia Nisses.

Förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för företag och verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. I Vatten och Miljöresurs innebär detta att vi till exempel alltid serverar och dricker kranvatten i stället för förpackat vatten på alla våra arbetsplatser och har som krav att kranvatten ska serveras på konferenser och utbildningar.

- Vi vet ju att kranvatten är bättre för miljön än förpackat vatten. Förpackat vatten kräver tillverkning och tunga transporter och orsakar onödiga utsläpp och avfall. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen, säger Sofia Nisses

Kranvatten är 250 gånger billigare än att köpa vatten på flaska

Förutom att man är en miljöhjälte om man väljer kranvatten istället för förpackat vatten är det dessutom bättre för plånboken. Färskt vatten levererat direkt till din kran är nämligen 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik. Jo, det är sant. Otroligt, eller hur? Kostnaden är räknad på det billigaste literpriset, köpt i en vanlig mataffär.

Vill inspirera fler verksamheter att kranmärka sig!

Det är lätt att kranmärka sig och man kan börja med att se över sin verksamhet och i vilka tillfällen man använder förpackat vatten i dag.

- Börja gärna smått och Kranmärk ett event, en konferens eller en avdelning på jobbet – sedan kan ni fortsätt att kranmärka fler verksamheter, tipsar Sofia Nisses och fortsätter:

- Kanske är ni redan duktiga på det här idag men inte har berättat om det? Se till att kranmärka er så är vi fler som inspirerar och peppar varandra till att göra miljömedvetna och ekonomiska val.

Så kranmärker du din verksamhet

  1. Se över var och när ni använder förpackat vatten idag – kanske i matsalen, caféet, interna möten, externa konferenser, utbildningar och event?
  1. Välj ut vilka områden som ska prioriteras för kranmärkningen. Börja med ett event eller en konferens om det känns för stort att kranmärka hela arbetsplatsen på en gång.
  1. Ta fram interna mål och riktlinjer för hur ni använder vatten och följ upp dem.

Läs mer om Kranmärkt här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.