April, april....

Du som blev lite stressad av nyheten om att Vatten och Miljöresurs ska anlita en matavfallsinspektör för att få bukt med matsvinnet kan nu andas ut. Det var bara ett aprilskämt. Men att minska matsvinnet är förstås ändå viktigt - här hittar du bra tips!

Även om vi kan ta till vara matavfallet som en resurs och Vatten och Miljöresurs är glada för att våra kunder är så duktiga på att sortera ut sitt matavfall så vill vi påminna om att det absolut bästa du kan göra för miljön alltid är att minska ditt avfall.

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hade hanterats på ett annat sätt. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sophinken. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö!

Så här kan du minska matsvinnet


Förvara rätt och kylchilla

Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. Se till att kylchilla - ställ in temperaturen i kylskåpet på +4°C och se till att det är -18 i frysen. Då håller livsmedlen bättre

Planera och svinnventera

Det går att minska matsvinnet genom att planera sina inköp - se till att svinnventera - håll regelbunden koll på vilka matvaror som finns i skåp, kyl och frys.

  • Ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys - så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.
  • Tänk på att bäst-före-snooza innan du väljer att slänga något - avgör om det går att använda varan lite till genom att använda dina sinnen - titta, lukta och smaka.

Tänk kortsiktigt

Tänk kortsiktigt när du handlar - det innebär att du inte köper mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.

Källa: Livsmedelsverket

Här har Livsmedelsverket bra tips på hur du kan minska matsvinnetlänk till annan webbplats

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar