Matavfallsinspektör ska minska matsvinnet

Matsvinn är ett stort problem som både påverkar miljön och plånboken. I höst gör därför Vatten och Miljöresurs en unik satsning – en matavfallsinspektör kommer att följa med sopbilen till alla hushåll och kontrollera så att inte matrester slängs i onödan.

Påskägg, videkvistar

Innan det bruna matavfallskärlet töms kommer matavfallinspektören noga att gå igenom hela kärlet för att granska matavfallet och se till att det inte innehåller några matrester som riskerar att slängas i onödan.

Kommer lukta, titta och känna

Matavfallsinspektören kommer att lukta, titta och känna på matavfallet, och om det är väldigt osäkra fall, smaka lite på matavfallet. Matavfall som inspektören bedömer hålla god kvalitet kommer att vägas och bokföras så att Vatten och Miljöresurs får koll på hur stort matsvinnet egentligen är.

- Vi är unika i Sverige och kanske till och med i världen men den här satsningen så det känns väldigt bra. Vi vill ju ligga i framkant när det gäller insatser för miljön så nu hoppas vi bara på att kunna rekrytera en matavfallinspektör som inte är så kräsmagad, säger Robin Loo, avfallsstrateg på Vatten och Miljöresurs, som erkänner att det här kanske inte är ett jobb för alla.

Obligatorisk kurs i matavfallsinsamling

Om matavfallsinspektören hittar mycket matrester som hade kunnat användas på ett bättre sätt kommer Vatten och Miljöresurs att bjuda in berörda hushåll till en obligatorisk kurs i matavfallsinsamling.

- Vi har förståelse för att detta kan upplevas som lite påträngande men samtidigt har det här projektet ett väldigt gott syfte. Matsvinn är ett otroligt stort problem som gör att vi slösar på planetens resurser och vår plånbok, avslutar Robin Loo.

Projektet kommer att pågå från oktober 2021 till våren 2022 och utvärderas genom att kontinuerligt mäta hur mycket matsvinnet har minskat.

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar