Fira kranvattnet på Världsvattendagen 2021!

Den 22 mars firar vi Världsvattendagen för att uppmärksamma värdet av rent vatten, något som vi i Sverige ofta tar för givet. Kom ihåg att vatten är ett livsmedel som vi gemensamt behöver ta hand om.

kran med droppande vatten

Varje år den 22 mars firas Världsvattendagen, en dag som FN instiftade 1993 för att uppmärksamma värdet och betydelsen av vårt vatten. I dag lever fortfarande miljarder människor utan säkert vatten – i hushåll, skolor, arbetsplatser och fabriker.

Här i Sverige räknas dricksvatten som livsmedel och är noga kvalitetskontrollerat. Det genomgår en avancerad reningsprocess innan det det blir drickbart. Våra reningsverk är väldigt effektiva men kan ändå inte hantera allt. Kom ihåg att vatten lånas, används och återförs i ett evigt kretslopp. Därför behöver vi vara rädda om det!

Så tar du hand om vattnet

Oavsett om det är Världsvattendagen eller inte, måste vårt vatten alltid vårdas. Så här kan du bidra till friskare vatten och renare sjöar.

  1. Bara kiss, bajs och toapapper i toaletten. Fulspola inte!
  2. Använd gärna miljövänliga medel när du diskar och tvättar
  3. Tvätta bara bilen i en biltvätt

Tack för att du också tar hand om vårt vatten och skapar förutsättningar för vårt och framtida generationers dricksvatten.

Vatten på nytt spännande sätt

Svenskt Vatten har tillsammans med David Kringlund, en bartender som driver sin egen YouTube-kanal med fokus på dryckeskultur, producerat en kortare film som handlar om vad man kan göra med råvaran kranvatten på ett lite annorlunda sätt.

Här kan du se en längre version av filmen som handlar om hur du kan göra en vattenkapse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.l

PS. Glöm inte att njuta vårt kranvatten – det är bäst, billigast och godast!

Du har fantastiskt gott, rent och friskt vatten av mycket hög kvalitet hemma i din kran. Bergs kommun kom dessutom på delad femteplats i Svenskt Vattens stora kranvattentävling 2020. Motiveringen om Bergs kommun vatten löd: ”Ett vatten rent som kristall med schwung i eftersmaken.

Visste du att kranvatten är minst 250 gånger billigare än flaskvatten och förbrukar runt 300 gånger mindre energi vid framställningen? Skippa att köpa vatten på flaska utan ett häll upp ett riktigt stort glas gott friskt vatten direkt ur din kran där hemma!