Världstoalettdagen 2020: Det är lätt att spola rätt!

Ljusnedals återvinngsstation - ett blått kärl med skylten brännbart

Vatten och Miljöresurs uppmärksammar Världstoalettdagen den 19 november genom att påminna om att du bara får spola ned kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

- Man kan tyvärr hitta både det ena och det andra i avloppen, men vanligast är nog våtservetter, hushållspapper och blöjor. Våtservetter fastnar rätt ofta i någon av våra 150 pumpar och orsakar stopp, då måste vi göra en akututryckning för att kunna åtgärda problemet, säger Fredrik Busk, driftansvarig på Vatten och Miljöresurs.

Kostnad för akutspolningar i år – 300 000 kronor

Fredrik Busk berättar också att det händer att kunder ringer för att de har stopp i avloppen hemma och att driftpersonalen behöver rycka ut för att göra akuta spolningar.

- Bara under 2020 har akuta spolningar (alltså spolningar utöver vanliga underhållspolningar) i Berg och Härjedalens kommun hittills kostat cirka 300 000 kronor, säger Fredrik Busk.

Kan orsaka utsläpp av orent avloppsvatten

Fulspolningar beror både på slarv men också på okunskap. Många svenskar känner inte till att hushållspapper och våtservetter inte löses upp som toalettpapper gör. Förutom att fulspolningar skapar merarbete och onödiga kostnader så kan också avloppsstoppen orsaka översvämningar med efterföljande utsläpp av orent avloppsvatten till våra vattendrag.

50 liter byggspackel i ledningarna

Till ovanligheterna av det som fulspolas i toaletten hör stora mängder flytspackel men detta är precis det som Stefan Jonasson, anläggningsarbetare på Vatten och Miljöresurs, tillsammans med kollegor nyligen har fått kämpa med i Björnrike där någon har hällt ut över 50 liter flytspackel i avloppet.

- Nu har vi hållit på i fem dagar med att spola och vi är inte klara än, vi upptäcker bara mer och mer spackel i ledningarna och det är ett evighetsgöra, berättar Stefan Jonasson.- Det är som tur är inte så vanligt att sådant här händer men vid nybyggen så ser vi ändå att mindre mängder grus, träbitar och spackel kan hamna i avloppen. Så vill gärna påminna företagare och byggare om att vara noga med att se till att byggavfall inte ska spolas ned i avloppet, säger Stefan Jonasson.

 Toalettvett

*Fulspola

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

*Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper – vanligtvis hushållspapper. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

Sluta fulspola – bästa tipset:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas. Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor. Förpackningar ska källsorteras.

Det här får man slänga i toan:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter löses inte upp av vatten.

Läs mer om världstoalettdagen här Öppnas i nytt fönster.