Så gick det i kranvattentävlingens riksfinal

Kran med rinnande vatten

Vattenprovtagare Sara Eriksson och Håkan Westling, driftstekniker på Vatten och Miljöresurs, tar prover till tävlingen. Foto: Stefan Persson, Tidningen Härjedalen

Nu är finalen avgjord. Bergs kommun kom på delad femteplats i Svenskt Vattens stora kranvattentävling 2020.

- Vi är väldigt glada över att vi tog oss så här långt, vi är stolt över vårt goda vatten, säger Sara Eriksson, som jobbar som vattenprovtagare på Vatten och Miljöresurs.

I oktober gick Bergs kommun tillsammans med 19 andra kommuner vidare i kranvattentävlingens regionalfinal. Motiveringen om Bergs kommun vatten löd: ”Ett vatten rent som kristall med schwung i eftersmaken.

I dag den 18 november var det dags för riksfinal i Stockholm. På grund av situationen med coronapandemin har Vatten och Miljöresurs fått följa den livesända tävlingen via skärmar och tävlingsvatten från Bergs kommun har skickats med bud till Stockholm några dagar i förväg. En jury bestående av sommelier och vinkännare smakade och bedömde alla deltagande kommuners vatten.

Stort grattis till alla vinnare

Höganäs kommun blev Svensk Mästare och Bodens kommun utsågs till Norrlandsmästare. Svealandsmästare blev Flens kommun och titeln som Götalandsmästare tog Ulricehamns kommun hem. Vi hälsar ett stort grattis! Resterande finalister kom på delad femteplats.

- Det har varit roligt att delta i tävlingen, det är ett bra sätt att uppmärksamma vårt fantastiska dricksvatten, avslutar Sofia Nisses, va-chef på Vatten och Miljöresurs.

Läs Svenskt Vattens pressmeddelande härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs tidigare intervju med vattenprovtagaren Sara Eriksson här

Bergs kommun vidare till final

Bord med vit linneduk fullt med glänsande vinglas

Så här såg det ut när juryn provsmakade kranvatten i regionfinalen som gick av stapeln i oktober. Foto: Sara Eriksson, Vatten och Miljöresurs

Kranvattentävlingen 2020

  • Syfte med tävlingen: Svenskt Vatten vill lyfta vårt vatten och de utmaningar vi står inför
  • Alla kommuner är välkomna att delta
  • Från den tio regionfinalerna kvalificerar sig 20 kommuner till den stora riksfinalen den 18 november där Sveriges godaste kranvatten utses.
  • Segrande kommunen vinner, utöver ära och berömmelse, en PR-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor för att lyfta vattnet och vattenfrågorna

Läs mer om tävlingen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vatten i Berg och Härjedalens kommuner här