Bergs kommun vidare till final i Svenskt vattens stora kranvattentävling!

Kran med rinnande vatten

Vattenprovtagare Sara Eriksson och Håkan Westling, driftstekniker på Vatten och Miljöresurs, tar prover till tävlingen. Foto: Stefan Persson, Tidningen Härjedalen

Ett vatten rent som kristall med schwung i eftersmaken. Så lyder juryns motivering om Bergs kommuns kranvatten. Nu väntar riksfinal i Stockholm den 18 november.

- Vår personal gör ett jätteviktigt och bra jobb med att rena det fina grundvattnet till slutprodukten som når hem till kundernas kranar. Det känns fantastiskt roligt att vårt fina vatten i Bergs kommun uppmärksammas, säger Sofia Nisses, va-chef på Vatten och Miljöresurs.

Branschorganisationen Svenskt Vatten arrangerar Kranvattentävlingen 2020, där en kunnig jury bestående av sommelierer och vinkännare smakar och bedömer vattnet.

Vattnen och Miljöresurs åkte den 21 oktober till Sundsvall för att delta i tävlingen med vattenprover från Sveg i Härjedalens kommun samt från vattentäkten som förser Åsarna och Svenstavik i Bergs kommun med vatten.

En enig jury utsåg Bergs kommun som finalister till riksfinalen som sker på Waterfront Congress Center i Stockholm den 18 november.

- Vi är glada att vi har gått vidare till finalen och håller tummarna att vårt vatten står sig bra även där, säger Sara Eriksson, vattenprovtagare på Vatten och Miljöresurs.

Läs tidigare intervju med vattenprovtagaren Sara Eriksson här

Bord med vit linneduk fullt med glänsande vinglas

Så här ser det ut när juryn ska provsmaka kranvatten från de olika kommunerna. Foto: Sara Eriksson, Vatten och Miljöresurs

Håkan Westling står utanför Vatten och Miljöresurs bil med provtagningsväska

Håkan Westling, driftstekniker, har precis anlänt till Sundsvall med vattenproverna. Foto: Sara Eriksson, Vatten och Miljöresurs

Kranvattentävlingen 2020

  • Syfte med tävlingen: Svenskt Vatten vill lyfta vårt vatten och de utmaningar vi står inför
  • Alla kommuner är välkomna att delta
  • Från den tio regionfinalerna kvalificerar sig 20 kommuner till den stora riksfinalen den 18 november där Sveriges godaste kranvatten utses.
  • Segrande kommunen vinner, utöver ära och berömmelse, en PR-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor för att lyfta vattnet och vattenfrågorna

Läs mer om tävlingen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om vatten i Berg och Härjedalens kommuner här