Vatten och Miljöresurs tävlar om Sveriges godaste kranvatten

Kran med rinnande vatten

Den 21 oktober åker Vatten och Miljöresurs till Sundsvall för att tävla i Svenskt Vattens stora kranvattentävling. Vattenprover från Sveg samt från vattentäkten som förser Åsarna och Svenstavik med vatten, kommer att bedömas av en jury bestående av sommelierer och vinkännare.

Branschorganisationen Svenskt Vatten arrangerar Kranvattentävlingen 2020, där en kunnig jury smakar och bedömer kranvatten från hela landet för att utse Sveriges godaste kranvatten.

I år är Vatten och Miljöresurs med och tävlar med vattenprover från Sveg samt vattentäkten som förser Åsarna och Svenstavik med vatten.

- Det ska bli spännande att se hur det går i år, vi har ju tidigare varit med i den här tävlingen och då gick Härjedalens vatten till final så jag tror vi har goda chanser även i år. Vi har fantastiskt gott, rent och friskt vatten av mycket hög kvalitet i stora delar av Bergs och Härjedalens kommuner, säger Sara Eriksson som jobbar som vattenprovtagare på Vatten och Miljöresurs.

Hur kommer det sig att vattnet smakar så gott här?

- Det beror bland annat på att vi har mycket grundvatten som inte blir lika påverkat som ytvatten. Eftersom råvaran är så bra behöver Vatten och Miljöresurs inte tillsätta så mycket kemikalier när vi producerar kranvatten. Det gör att vattnet också smakar bättre.

Varför skickar vi prover från just de här platserna?

- Vattnet ska vara från huvudorter som förser många med vatten och vi har valt Sveg och vattentäkten som förser Åsarna och Svenstavik med vatten den här gången.

Märker du att invånarna uppskattar det goda vattnet?

- Jag tror nog att många tar det för givet och inte tänker på hur lyxigt det är att få så rent och gott vatten ur kranen. Det är först när vi är på besök i andra delar av Sverige som vi kanske reflekterar över att vattnet smakar annorlunda. Och är vi utomlands är det ju till och med så att vi måste köpa vatten på flaskan i affären, säger hon.

Varför är det viktigt att uppskatta kranvattnet?

- Vatten är vårt viktigaste livsmedel utan det kommer vi inte långt.

Kranvattentävlingen 2020

  • Syfte med tävlingen: Svenskt Vatten vill lyfta vårt vatten och de utmaningar vi står inför
  • Alla kommuner är välkomna att delta
  • Segrande kommunen vinner, utöver ära och berömmelse, en PR-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor för att lyfta vattnet och vattenfrågorna

Läs mer om tävlingen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om vatten i Berg och Härjedalens kommuner här