Nu börjar vi med matavfallsinsamling

Äntligen kan vi erbjuda matavfallsinsamling till några testområden. Vatten och Miljöresurs är nu i full gång med utkörning av kärl och vecka 41 kommer vi att köra första turen för att hämta matavfallet.

Miljöhjälten med hjärta runt papperspåse med matavfall som fiskben och bananskal

Illustration: Märit Jonsson

Testperioden börjar nu i september och kommer att pågå till maj 2022. Sedan hoppas vi kunna erbjuda matavfallsinsamling till de flesta hushåll i Bergs och Härjedalens kommuner.

Information till hushåll som ingår i testperioden

Du som är kund i Sveg, Rätan, Åsarna, Svenstavik och Hackås får just nu hem kärl, papperspåsar, behållare samt instruktionsfolder om matavfallsinsamling. Första tömningen av matavfall drar igång under vecka 41.

Här har vi samlat praktisk information om tömningsdagar och annat viktigt att tänka på för dig som ingår i testperioden.

Har du frågor?

Här hittar du vanliga frågor och svar

Du är också alltid välkommen att kontakta Kundservice.

Om matavfallsinsamling

  • Att samla in matavfall är enkelt, värnar vår miljö och är bra för plånboken.
  • I dag betalar vi dyrt för att förbränna matavfall när vi i stället kan göra jord av det. Matavfall är en resurs som vi tillsammans kan ta vara på!
  • Under testperioden kommer Vatten och Miljöresurs inte att ta ut någon avgift för hantering av matavfallet (kärl, tömning eller papperspåsar). Du fortsätter att betala grundavgiften som vanligt samt antalet tömningar.
  • En god sortering ger dig som fastighetsägare möjlighet att sänka dina kostnader för avfallshantering.