Vinsten – ökat engagemang för miljön

Elever går så stig i skogen för att plocka skräp

Bland 220 anmälda kommuner var Härjedalen en av tio kommuner som gick vidare till final om Skräpplockarnas stora kommunpris. Vi vann inte konsertpriset den här gången men däremot ett renare landskap och ett ökat engagemang för att värna naturen.

- Vinsten för oss är att vi nu har ett rent och snyggt landskap som minskar bidraget till skräpets negativa miljöbelastning och att så många barn får känslan för att värna naturen, säger miljösamordnaren Katarina Järverup-Frisk.

Skräpplockardagarna är barnens stora kampanj mot nedskräpning och arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. Bergs och Härjedalens kommuner har genom Vatten och Miljöresurs varit anmälda till Skräpplockardagarna 2020. Totalt har 220 kommuner varit med i Skräpplockardagarna i år och mer än 600 000 barn runt om i Sverige har plockat och sorterat skräp.

- Vi är jätteglada för att ändå hamna bland de tio finalisterna och för Härjedalens kommun är det en stor vinst att så stor andel av befolkningen engagerar sig i sin utemiljö och har som tradition att plocka skräp både efter oss själva och efter de mängder av turister som besöker vårt vackra landskap, avslutar Katarina Järverup-Frisk.