Härjedalen i final om Skräpplockardagarnas stora kommunpris

Ljusnedals återvinngsstation - ett blått kärl med skylten brännbart

Bland 220 anmälda kommuner är Härjedalen nu en av tio kommuner som går vidare till final om Skräpplockardagarnas stora kommunpris – en konsert med Panetoz. Bra kämpat och stort grattis!

Skräpplockardagarna är barnens stora kampanj mot nedskräpning och arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. Bergs och Härjedalens kommuner har genom Vatten och Miljöresurs varit anmälda till Skräpplockardagarna 2020. Totalt har 220 kommuner varit med i Skräpplockardagarna i år och mer än 600 000 barn runt om i Sverige har plockat och sorterat skräp. Håll Sverige Rent har sammanställt ett resultat av hur många barn som plockat i varje kommun och Härjedalens kommun finns bland de 10 kommuner som lyckats engagera flest barn (i förhållande till antal barn i kommunen).

”Fantastiskt roligt”

- Det är fantastiskt roligt att så många barn, elever, pedagoger och lärare som engagerar sig för en bättre och renare miljö för oss alla, säger Katarina Järverup-Frisk, miljösamordnare på Vatten och Miljöresurs.

Varför har just Härjedalens kommun lyckats engagera så många barn, tror du?

- Det finns en medvetenhet hos elever, lärare och skolan överlag att vi måste ta hand om naturen och jag tror man känner starkt för det både i Bergs och Härjedalens kommuner. I Härjedalens kommun, där de flesta lever nära och med naturen, har man länge haft en tradition att plocka skräp när snön försvinner och allt blir synligt, säger Katarina.

Skräpplockare på skogsstig

Många aktiviteter på skolor

Många skolor och förskolor i Bergs och Härjedalens kommun ordnade förra veckan massor av olika aktiviteter. På Norra skolan i Sveg fick olika klasser ansvara för att plocka skräp runt skolan och i olika områden runt om i Sveg. Årets Grön flaggtema har under läsåret varit ”Hav och vatten” och eleverna har bland annat sett filmer om var plasten kan hamna om det vill sig illa.

- En plastkasse som slängs i Sveg kan följa med Ljusnan hela vägen ut i havet. Vi har alla del i de enorma plastöarna som finns till havs. Skräpplockardagen är en bra dag att göra något konkret för miljön tillsammans i hela Sveg, Härjedalen och Sverige, säger Yvonne Andersson, lärare på Norra skolan.

Priset – en konsert för alla barn och hela kommunen

Priset som Härjedalens kommun är med och tävlar om är en konsert med Panetoz som alla i hela kommunen kan få vara med att ta del av. Panetoz gjorde sig kända med låten ”Dansa pausa” och har bland annat varit med tidigare år i Melodifestivalen. 28 maj utser en jury från Håll Sverige Rent en vinnarkommun. Konserten kommer att genomföras senare i höst när Folkhälsomyndighetens rekommendation tillåter.

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar