Var en miljöhjälte och återvinn julens fett

I juletider brukar det inte sparas på fett. Köttbullar och prinskorv ska stekas, struvor friteras…men vad gör du egentligen av det överblivna fettet? Genom att spara fettet och lämna det för återvinning blir du en riktig miljöhjälte!

Det är viktigt att du inte häller ut eller diskar bort överblivet fett i avloppet eftersom det kan bilda hårda klumpar som kan orsaka stopp i ledningar.

Fettet kan återanvändas och bli biobränsle

I stället för att hälla ut fett, med stopp i avloppet och risk för otrevliga översvämningar som följd, så kan du samla överblivet fett i ett kärl hemma och sedan lämna in det för återvinning. Då omvandlas fettet till biobränsle. Det är enbart vegetabiliskt fett, alltså stek- och matolja, som du kan lämna in för återvinning.

Så här gör du

Samla avsvalnat fett, till exempel från fritering, i en plastflaska eller plastburk. Vatten och Miljöresurs har installerat fat för fettinsamling på de fyra återvinningscentralerna i Sveg, Hedeviken, Ljusnedal och Brånan. Dit kan du åka för att lämna det överblivna fettet.

Torka av stekfett innan du diskar

Ofta blir det lite rester kvar när du har stekt mat i en stekpanna/ugnsform. Använd hushållspapperet för att torka av fettet innan du diskar. Papperet kan du sedan slänga i brännbart eller komposten, om du har en sådan hemma.

Här kan du lämna in matfett

Återvinningscentraler

Sveg
Hedeviken
Ljusnedal
Brånan

Läs mer om våra återvinningscentraler här

Recept på Robins julköttbullar

400 g härjedalsk älgfärs (går att byta mot jämtländskt)
1 ägg
5 nypor salt
3 nypor timjan
3 st riv muskotnöt
3 st barnnävar ströbröd

Rejält med svartpeppar