Vatten och Miljöresurs visar hur viktigt samarbete mellan kommuner är

På Nationella Dricksvattenkonferensen i Skellefteå fanns Vatten och Miljöresurs på plats för att berätta om vårt kommungemensamma arbete.

Patrik Bergman står på en scen men stor projektor som visar kartor. Publiken syns i förgrunden.

VA-ingenjören Patrik Bergman föreläser på Nationella Dricksvattenkonferensen.

Skarpare lagstiftning och krav på bättre rening. Sveriges kommuner står inför stora utmaningar och alla är överens om att mer samverkan behövs.

- Kommunerna har ofta mycket att lära av varandra och tjänar både tidsmässigt och ekonomiskt på att samverka mer. Så det var roligt att få möjlighet att berätta hur Berg och Härjedalens kommuner tillsammans jobbar i vårt nystartade bolag Vatten och Miljöresurs, säger VA-ingenjören Patrik Bergman som föreläste och även medverkade i en paneldebatt på Svensk Vattens Nationella Dricksvattenkonferens i Skellefteå den 16-17 oktober.

- Sedan är det alltid värdefullt att kunna utbyta erfarenheter med fler kollegor inom branschen. På konferensen fick vi många frågor om hur vi jobbar och vi träffade även andra turistkommuner i södra Sverige som brottas med samma frågor från oss.

Gemensamma utmaningar kräver gemensamma lösningar

I sin föreläsning fick Patrik berätta om hur Berg och Härjedalens kommuner, även innan bolagiseringen, börjat samarbeta i projektet VA2025 för att kunna hitta tillräckligt med dricksvatten i Vemdalsområdet

- Destination Vemdalen ses ju som ett område men Storhogna och Klövsjö tillhör Bergs kommun medan Vemdalen, Vemdalsskalet och Björnrike tillhör Härjedalens kommun. Vi som kommuner delar ju dock samma utmaning med att hitta tillräckligt med dricksvatten under högsäsongsveckorna, då behöver vi också jobba med gemensamma lösningar.

Fler skulle vinna på mer samarbete

Patrik tror att fler kommuner skulle tjäna på att börja samarbeta:

- Just nu är vi faktiskt det första kommunala VA-och renhållningsbolaget i Jämtlands län. Jag tror att en del kanske blir lite avskräckta av de stora avstånden i Norrlands inland och därför tror att det blir svårt att samarbeta. Men med den moderna tekniken som vi har idag är det inte nödvändigt att fysiskt sitta på samma ställe för att jobba tillsammans, avslutar Patrik.

Fakta om projektet VA 2025

Det pågår en betydande utveckling av fjällturismen i Härjedalens kommun med en stor etablering av nya fritidshusområden och turistverksamheter. Detta ökar trycket på de kommunala VA-försörjningsanläggningarna samtidigt som myndighetskraven vad gäller miljö- och hälsoskyddsaspekter på framförallt avloppsanläggningarna tydliggjorts på senare tid.

Läs mer om VA 2025 här

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar