Världstoalettdagen

Den 19 november varje år det FN:s internationella världstoalettdag, en dag när globala sanitetsfrågor står i fokus. Här i Sverige ligger fokus på att spola rätt. Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten.

19 november är det Världstoalettdagen. Det är en officiell FN-dag som årligen uppmärksammar att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.

Att spola rätt är lätt

I Sverige och på Vatten och Miljöresurs uppmärksamma vi vikten av att spola rätt och att toaletten inte är en papperskorg. Att spola rätt är ju lätt - bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten och ingenting annat. Men tyvärr spolar många fortfarande ner våtservetter, hushållsapper, tamponger, tops med mera i toaletten.Hushållspapper och våtservetter löses till exempel inte upp som toalettpapper gör och riskerar därför att orsaka stopp i ledningar och pumpar. Att spola ner olämpliga saker i toaletten kan orsaka översvämningar och utsläpp av förorent vatten till våra vattendrag. Dessutom måste vi på Vatten och Miljöresurs lägga onödiga resuser på akututryckningar.

Läs mer om världstoatterdagen på WaterAid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hushållspapper är vanligaste fultorkningen (Världstoalettdagen 2019, Vatten coh Miljöresurs) Öppnas i nytt fönster.

Det är lätt att spola rätt! (Världstoalettdagen 2020, Vatten och Miljöresurs) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Illustration på toalett med texten bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten

Toalettvett

*Fulspola

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

*Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper – vanligtvis hushållspapper. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

Sluta fulspola – bästa tipset:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas. Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor. Förpackningar ska källsorteras.

Det här får man slänga i toan:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter löses inte upp av vatten.