Skräpplockardagarna 2023

Ingen är för liten för att göra skillnad. Skräpplockning är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Anmäl din förskola, skola, barn- eller ungdomsförening till Skräpplockardagarna!

Bild på ett gäng unga och glada personer som ska plocka skräp, de har påsar i handen och en gripklo

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner är genom Vatten och Miljöresurs anmälda till Skräpplockardagarna 2023.

Över 800 000 deltagare

För 17:e året i rad arrangeras Skräpplockardagarna - Sveriges största skräpplockaraktivitet för barn och unga. Förra året var över 800 000 deltagare med och i år är målet att engagera ännu fler.

Här kan du se vilka skolor och förskolor som deltar i Bergs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du se vilka skolor och förskolor som deltar i Bräcke kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du se vilka skolor och förskolor som deltar i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att plocka skräp är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Men det handlar också om visa att man tycker om en plats och vill att det ska vara fint där. Skräp föder skräp och genom att plocka upp ett skräp gör man det svårare att slänga mer skräp just där.

Barn plockar upp gammal konservburk i grönskande skog

Att plocka skräp är att förändra samhället

Kampanjen pågår mellan 1 mars och 31 maj. Syftet med kampanjen är inte att städa, utan att barn och ungdomar ska lära sig att nedskräpning är fel och väcka intresse för miljö och hållbar utveckling. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre.

När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående. Många är de barn som ifrågasätter skräpet eller hur föräldrar till exempel sorterar sitt skräp.

Kontaktperson

Kontaktperson för våra ägarkommuner är miljösamordnare Katarina Järverup-Frisk
Mejladress: katarina.jarverup-frisk@vattenmiljoresurs.se