Återvinn överblivet matfett

Vatten och Miljöresurs har fyra återvinningscentraler där du kan lämna in överblivet fett från matlagning. Då kan vi återvända det och göra biobränsle.

Det är viktigt att du inte häller ut eller diskar bort överblivet fett i avloppet eftersom det kan bilda hårda klumpar som kan orsaka stopp i ledningar.

Fettet kan återanvändas och bli biobränsle

I stället för att hälla ut fett, med stopp i avloppet och risk för otrevliga översvämningar som följd, så kan du samla överblivet fett i ett kärl hemma och sedan lämna in det för återvinning. Då omvandlas fettet till biobränsle. Det är enbart vegetabiliskt fett, alltså stek- och matolja som du kan lämna in för återvinning.

Närbild på när person häller över fett från en kastrull, genom en tratt, ner i en plastflaska

Så här gör du

Samla avsvalnat fett, till exempel från fritering, i en plastflaska eller plastburk. Vatten och Miljöresurs har installerat fat för fettinsamling på fyra återvinningscentraler:

  • Sveg
  • Hedeviken
  • Ljusnedal
  • Brånan
  • Side

Dit kan du åka för att lämna det överblivna fettet.

Närbild på när en person torkar ur fett med hushållspapper ur en stekpanna

Torka av mindre mängd stekfett

Ofta blir det lite rester kvar när du har stekt mat i en stekpanna/ugnsform. Använd hushållspapperet för att torka av fettet innan du diskar. Papperet kan du sedan slänga i komposten, alternativt i det brännbara om du inte har tillgång till kompost.

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar