Matavfallsinsamling

Äntligen kan vi börja erbjuda matavfallsinsamling till några testområden. Att samla in matavfall är enkelt, värnar vår miljö och bra för din plånbok. Här hittar du praktisk information för dig som ingår i testområden.

Miljöhjälten sorterar matavfall

Nu startar Vatten och Miljöresurs en testperiod med separat matavfallsinsamling i Sveg, Rätan, Åsarna, Svenstavik och Hackås.

Från maj 2022 kommer vi sedan att kunna erbjuda matavfallsinsamling till de flesta hushåll i Bergs och Härjedalens kommuner.

Testas september 2020 till maj 2022

 • Testområden: Svenstavik, Rätan, Åsarna och Hackås i Bergs kommun samt Sveg i Härjedalens kommun.
 • Testperioden beräknas pågå från oktober 2020 till maj 2022.
 • Efter testperiodens slut så är planen att insamling av matavfall ska erbjudas till alla hushåll i Bergs och Härjedalens kommuner.
 • Under testperioden kommer Vatten och Miljöresurs bland annat att titta på vilka kärl och sopbilar som vi skulle behöva använda samt vad som skulle kunna gälla för hemkompostering.

Det här gäller för de områden som ingår i testperioden

 • Vi tillhandahåller kärl, papperspåsar och påshållare för insamling av matavfallet.Kärlen är bruna, ventilerade och rymmer 140 liter.
 • Matavfallet hämtas i en annan sopbil, ibland på en annan dag, än den som hämtar ditt vanliga restavfall.
 • Under testperioden kommer ingen avgift tas ut för hantering av matavfallet( kärl, tömning eller papperspåsar). Du fortsätter att betala grundavgiften som vanligt samt antalet tömningar. En god sortering ger er därför en god möjlighet att sänka dina kostnader för avfallshantering.
 • Hur avgiften blir efter testperiodens slut i maj 2022 är idag inte klart. Men det kommer att meddelas i god tid. Att se över taxan är en del i projektet för testperioden.

Varför matavfallsinsamling?

 • Att samla in matavfall är enkelt, värnar vår miljö och bra för din plånbok.
 • Genom att sortera bättre blir du en miljöhjälte samtidigt som du som fastighetsägare minskar dina kostnader för sopor. Att elda sopor är nämligen dyrt redan i dag och kommer dessutom bli dyrare eftersom regeringen i år inför en ny skatt på förbränning som kommer att höjas succesivt fram till 2022.
 • I dag betalar vi dyrt för förbränna matavfall när vi i stället kan göra jord av det. Det är något som vi alla och vår miljö vinner på. Matavfall är en resurs som vi tillsammans kan ta vara på!
 • Över 200 kommuner samlar redan in matavfall i Sverige och det är viktigt sätt att både värna miljön och ekonomin. Att bränna upp sopor är dyrt och dåligt för miljön.
 • En anledning till att Vatten och Miljöresurs börjar med matavfallinsamling just nu är också att regeringen har beslutat att det blir obligatoriskt att alla kommuner ska erbjuda matavfallsinsamling till hushåll senast den 1 januari 2023.
 • Sist men inte minst - kom ihåg att det bästa avfallet är det som inte blir av. Gör en insats för miljön – se till att mer mat kan ätas upp! Förvara maten enligt instruktionerna på förpackningen. Se till att kylskåpet är inställt på 4 grader. Sedan kan du alltid "bäst-före-snooza" – titta, lukta och smaka innan du slänger maten. Väldigt ofta kan den ätas trots att bäst före-datumet är passerat!

  Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverket webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var tar matavfallet vägen under testperioden?

 • Under testperioden kommer vi köra matavfallet för kompostering på Östersunds kommuns kompostanläggning på Gräfsåsen. Det är en betydligt kortare sträcka än att köra det till Sundsvall för förbränning.

Matavfall kan bli biogas på Gräfsåsen

En förstudie pågår just nu för att bygga en rötgasanläggning på Gräfsåsen som kan ta emot matavfall från alla länets kommuner. Bergs och Härjedalens kommuner har tagit ett inriktningsbeslut som innebär att vi stödjer projektet.

Inriktningen för anläggningen är att den ska kunna ta emot biologiskt avfall, producera fordonsgas och KRAV-certifierat biogödsel som kan användas av länets lant- och skogsbrukare.