Matavfallsinsamling

Färgglad bild med massor av grönt, växter och matavfall i en cirkel, texten" Matåtervinst"

Äntligen kan vi börja erbjuda matavfallsinsamling till många hushåll i Bergs och Härjedalens kommuner! Att sortera sitt matavfall är ett enkelt sätt att göra något riktigt bra - för både människa och miljö.

Miljöhjälten sorterar matavfall

Genom att sortera matavfallet kan vi använda matavfallet som en resurs, i stället för att låta det gå upp i rök via förbränning. I dag eldar vi ju upp mycket matavfall i stället för att kunna göra jord, och i framtiden biogas, av det. Matåtervinn för matåtervinst!

Sommaren 2022 blir det nya avgifter för sophämtning när den nya avfallstaxan träder i kraft. En av de större förändringarna är att kommunen inför matavfallsinsamling till alla hushåll. Det kommer att vara frivilligt, men du tjänar på att sortera ditt matavfall eftersom det tillkommer en miljöavgift om du väljer att inte sortera matavfallet.

 • Om du vill sortera ditt matavfall behöver du inte göra någonting, du får automatiskt ett brunt kärl för matavfallsinsamling utkört.
 • Vill du fortsätta kasta matavfallet i den gröna tunnan för restavfall? Kontakta Vatten och Miljöresurs kundservice så kör vi inte ut något brunt kärl till dig. Vill du fortsätta kasta avfallet osorterat tillkommer en årlig miljöavgift.
 • Du som har egen hemkompost kan fortsätta med det men du behöver först anmäla hemkomposten till Bergs och Härjedalens Miljö- och byggnämnd. Sen får du automatiskt abonnemanget för hemkompost. Abonnemang och anmälan om hemkompost är kostnadsfritt.

E-tjänst anmälan om hemkompost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samma sopbil hämtar både restavfall och matavfall

De nya sopbilarna kommer börja att köra i Härjedalens kommun från och med vecka 27 för att sedan börja i Bergs kommun vecka 31.

Eftersom både restavfall och matavfall redan hämtades under samma dag under testperioden av matavfallsinsamling i Härjedalens kommun blir det inga förändringar i sophämtningsturerna. Skillnaden är att bara en sopbil kommer i stället för två olika.

Vi kommer att uppdatera webbplatsen med eventuella förändringar av sophämtningsdagar för Bergs kommun när det blir aktuellt.

Här hittar du tider för sophämtning

När kommer ditt bruna matavfallskärl till dig som redan har grönt kärl för restavfall?

Matavfallskärl ställs ut till dig som redan har ett grönt restavfallskärl. Observera att detta är preliminära tider som kan komma att ändras

Bergs kommun

Från och med augusti börjar vi ställa ut matavfallskärl i Bergs kommun

Härjedalens kommun

Utställning av matavfallskärl i östra Härjedalens kommun pågår och väntas under vecka 27 bli klart.

För dig som bor i västra Härjedalens kommun (Funäsdalen, Ljusnedal, Bruksvallarna, Ramundberget, Tänndalen, Fjällnäs, Tännäs, Mittådalen, Messlingen, Långå, Linsell, Lofsdalen, Hede) kommer vi att påbörja utställning av matavfallskärlen i september. Mer info kommer i din brevlåda. Du behöver inte ringa Kundservice just nu utan invänta vårt informationsbrev.

Har du frågor så kontakta i första hand Kundservice via vårt e-postformulär på vår webbplats.

Nya avgifter för sophantering

Här hittar du information om vår nya avgifter för sophantering i Bergs och Härjedalens kommuner. Du hittar även räkneexempel och kan jämföra vad det kostar att sortera sitt matavfall jämfört vad det kostar att fortsätta slänga osorterat och få betala miljöavgift.

Information om nya avgifter för avfallshantering

Varför är det bra att sortera matavfall? 

 • Det bästa är såklart att inte slänga någon mat alls. Men, lite matavfall blir det alltid – och då ska vi se till att göra något bra av det. Att sortera matavfallet är ett smart och enkelt sätt att ta vara på en naturlig resurs.
 • Alla kommunerna i region Jämtland Härjedalen investerar för att gemensamt kunna ta vara på matavfallet och använda det som förnybart bränsle till bilen och gödsel istället för
  konstgödsel. Var en miljöhjälte och bidra till en hållbar framtid du med.

Var tar matavfallet vägen?

 • I dag läggs största delen av det matavfall som samlas ihop i en stor kompost i Östersunds kommun. Där förmultnar det till näringsrik jord som bland annat används till att täcka över gamla deponier..
 • Inom några år står Jämtland Härjedalens nya biogasanläggning klar. Den kommer att vara expert på att ta hand om matavfall på effektivast möjliga sätt, genom att låta matavfallet brytas ner av mikroorganismer i en syrefri miljö. Resultatet blir biogödsel och biogas. Gödseln kan användas av regionens
  lant- och skogsbrukare och biogasen kan
  utvinnas till bränsle.

Var kan jag hämta nya matavfallspåsar?

Du kan hämta fler matavfallspåsar på exempelvis kommunernas kontor och återvinningscentraler.

Utlämningsställen för matavfallspåsar i Bergs kommun

 • Biblioteket i Rätan
 • Tempo i Åsarna
 • Biblioteket i Svenstavik
 • Kommunhuset i Svenstavik
 • ÅVC Brånan
 • ÅVC Side
 • Biblioteket i Hackås
 • IT-gården i Hackås

Utlämningsställen för matavfallspåsar i Härjedalens kommun

 • Kommunhuset
 • Sveg ÅVC
 • Lillhärdals ÅVC
 • Lofsdalens ÅVC
 • Ytterhogdals ÅVC

Hur undvika att matavfallet fryser fast eller luktar illa?

Låt blött matavfall rinna av, fyll inte påsen till brädden och låt den stå öppen i behållaren tills du ska slänga den i kärlet. Ställ ut kärlet för tömning så ofta du kan.

Matavfall ska bli biogas

Inom några år står Jämtland Härjedalens nya biogasanläggning klar. Den kommer att vara expert på att ta hand om matavfall på effektivast möjliga sätt, genom att låta matavfallet brytas ner av mikroorganismer i en syrefri miljö. Resultatet blir biogödsel och biogas. Gödseln kan användas av regionens lant- och skogsbruka-re och biogasen kan utvinnas till bränsle. På så sätt kan vi minska mängden konstgödsel på våra åkrar, återföra näringsämnen som kväve och fosfor till produktionen av ny mat och minska mängden fossila bränslen på våra vägar!

• 1 000 rötade bananskal ger tillräckligt med biogas för att du ska kunna köra en personbil drygt 100 km.
• En påse matavfall på cirka 2 kilo ger tillräckligt med kväve från biogödseln för att odla ungefär 24 portioner potatis.
• En påse matavfall på cirka 2 kilo ger tillräckligt med fosfor från biogödseln som räcker för att odla havre till drygt tio portioner gröt.

Sist men inte minst, för att insamlingen av matavfallet ska ge detta fantastiska resultat för människa och miljö måste matresterna vara just mat. Inga plastpåsar, glasspinnar, bestick eller annat som inte bryts ner får slängas bland matavfallet. Vi vill ju att jorden och gödseln ska vara ren – och att vår nya biogasanläggning ska hålla i många år.

Så minskar du matsvinnet!

Kom ihåg att det bästa avfallet är det som inte blir av. Gör en insats för miljön – se till att mer mat kan ätas upp! Förvara maten enligt instruktionerna på förpackningen. Se till att kylskåpet är inställt på 4 grader. Sedan kan du alltid "bäst-före-snooza" – titta, lukta och smaka innan du slänger maten. Väldigt ofta kan den ätas trots att bäst före-datumet är passerat!

Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverket webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.