Så tar du hand om sopkärlet

Som fastighetsägare är du ansvarig för sopkärlet, och därför är det viktigt att du tar hand om kärlet och är rädd om det. Du ansvarar också själv för rengöring av kärlen. Här kommer några råd om hur du tar hand om ditt kärl under både sommar- och vinterhalvåret.

Tips inför sommaren

Så undviker du fukt

  • Låt avfallet rinna av ordentligt i slasken innan det läggs i påsen.
  • Lägg några tidningssidor i botten på påsen.
  • Släng hushållspapper och använda servetter tillsammans med matavfallet som suger upp en hel del av det fuktiga i påsen.
  • Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den i påsen.
  • Knyt påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet.

Så undviker du lukt

  • Byt påse ofta även om den inte är full – minst var tredje dag.
  • Skölj räkskal och lägg i tidningspapper innan du lägger skalet i påsen.
  • Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det i samband med tömning av sopkärlet.
  • Knyt påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet.
  • Ställ sopkärlet på en skuggig plats och gärna utomhus istället för i ett soprum/skåp, så att det ventileras ordentligt.
  • Låt locket stå på glänt så att det kommer luft in i kärlet.
  • Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Skölj ordentligt med vatten och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Häll gärna några droppar ättika i kärlet efteråt. Det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna i kärlet och i botten. Flugorna trivs inte i varken sur eller basisk miljö.

Tips inför vintern

Så undviker du fastfrusna sopor

Det är särskilt när vädret skiftar mellan varmt och kallt som påsarna fryser fast i kärlet så tänk på att hålla extra koll på kärlet när vädret är omväxlande.

  • Under den kalla årstiden händer det att sopor fryser fast i kärlet och gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt vid tömningstillfället. Det medför att ni blir debiterade en tömning även om det är avfall kvar i kärlet. Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss eventuellt fastfrusna sopor för att säkra att kärlet kan tömmas. Bästa sättet för att slippa fastfrusna sopor är att se till att både kärlet och påsarna är torra.
  • Låt blött avfall rinna av ordentligt i vasken innan det läggs i påsen för att undvika att påsen fryser fast i kärlet. Du kan även torrskala potatis och rotfrukter rakt ner i matavfallspåsen så undviker du att soporna blir onödigt blöta.
  • Du kan även lägga lite tidningspapper eller kartong i botten av kärlet. Då fastnar påsarna i tidningspappret istället för i kärlet och lossnar lättare vid tömning.
  • Lägg några tidningssidor i botten på påsen
  • Släng hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger tillsammans med matavfallet som suger upp en hel del av det fuktiga i påsen.
  • Låt påsen ligga i en hink utomhus någon timme innan du lägger den i kärlet, men tänk på att fåglar och andra djur inte kan komma åt den.
  • Titta till kärlet inför tömning och försök peta loss de påsar som frusit fast på kärlets botten eller på sidorna.
  • Håll kärlet rent - ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.

Till dig med låsbart sopkärl

  • Plötsliga väderomslag kan innebära problem att tömma låsbara sopkärl. Du som har kärllås bör kontrollera att låset går att öppna när du ställer ut sopkärlet på sophämtningsdagen. Använd låsspray om låset inte går att öppna eller kärvar. Många låssprayer kan även med fördel användas förebyggande. Om låset inte går att öppna kan vår entreprenör tyvärr inte tömma ditt sopkärl.

Pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar