- Startsida
- Avfall och återvinning
- Förslag ny kretsloppsplan
Ny kretsloppsplan på förslag för den kommunala verksamheten

Vatten och Miljöresurs har fått i uppdrag av ägarkommunerna att ta fram ett förslag på en kretsloppsplan för de kommunala verksamheterna. Syftet med planen är att minimera och förebygga uppkomsten av avfall.
Alla kommuner ska ha en avfallsplan för den kommunala verksamheten, det är lagstiftat och lyder under Miljöbalken. I Bergs och Härjedalens kommuner tas ett större ansvar i arbetet med avfallsplanen då fokus ligger på hela kretsloppet för att material och produkter som ska cirkulera och få en längre livslängd. Kommunens avfallsplan har därmed blivit en kretsloppsplan som vägleder de kommunala verksamheterna och som även berör invånare, näringsliv och organisationer. I ett hållbart samhälle ska det avfall som uppstår ses som en resurs som det är viktigt att ta tillvara på.
Förslaget på ny kretsloppsplan baseras på nya avfallsföreskrifter och gäller de kommunala verksamheterna i Bergs och Härjedalens kommuner. En kortfattad version av kretsloppsplanen sammanfattas på denna sida med de centrala delarna i kretsloppsplanen, tidsplan för beslut samt utvalda förslag på åtgärder.
Tidsplan för beslut i kommunerna
- Kretsloppsplanen väntas träda kraft under 2023 och gälla till och med år 2028 för Bergs och Härjedalens kommuner.
- Förslaget på kretsloppsplanen har ställts ut för allmänheten på respektive kommuns webbplats mellan 21 september och 23 oktober för att ge möjlighet till synpunkter. Efter avslutad utställning revideras kretsloppsplanen av Vatten och Miljöresurs som därefter bereds i Kommunstyrelsen i respektive kommun.
- Beslut tas i respektive kommunfullmäktige, tidigast i december 2022 i Berg och i februari 2023 för Härjedalen.


4 förbättringsområden för att göra skillnad tillsammans
I kretsloppsplanen finns fyra utvalda förbättringsområden, så kallade fokusområden i planen, där vi alla har stora möjligheter att göra förändringar för en mer hållbar resursanvändning. Fokusområdena har tagits fram genom omvärldsbevakning, intervjuer och diskussioner med verksamheter i både Bergs och Härjedalens kommuner, med gymnasieelever, frivilligorganisationer samt förtroendevalda. Förslag har sedan värderats utifrån miljöaspekter, om de är svåra eller enkla att genomföra, långsiktiga eller kortsiktiga projekt och vad som måste göras enligt lag.






Kontakter och frågor:
Frågor om förslaget besvaras av:
Katarina Järverup-Frisk, miljösamordnare
katarina.jarverup-frisk@vattenmiljoresurs.se
Kundservice
kundservice@vattenmiljoresurs.se