Tips om datummärkning

Bäst före-dag och sista förbrukningsdag är inte samma sak, och det är värt att veta för att kunna vara matsmart.

Skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag

Bäst före-dag
Det går att äta många livsmedel efter att bäst före-datum passerats. Märkningen är bara en kvalitetsmarkör där tillverkaren garanterar att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper som exempelvis smak, färg och spänst. Varor märkta med bäst före-dag får säljas efter att datumet passerats. Har produkten förvarats enligt rekommendationerna på förpackningen och i rätt temperatur är det helt onödigt att slänga den utan att testa om den är ok. Det bästa är helt enkelt att göra som förr i tiden - titta, lukta, smaka och lita på våra egna sinnen.

Sista förbrukningsdag
Denna märkning är mycket skarpare än bäst före-dag och butiken får inte sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdag passerats. Märkningen ska användas på livsmedel som är väldigt känsliga som exempelvis färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv. Den stora skillnaden är alltså att vi kan äta mat som passerat bäst före-datum, men vi ska inte äta mat efter sista förbrukningsdag.
Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta tempen i ditt kylskåp

Ett sätt att få den mat vi köper hem att hålla längre, är att förvara den i rätt temperatur. Grönsaker som blomkål, broccoli och lök mår till exempel bäst av att förvaras i +2-5°C, medan gurka och tomat vill ha det lite varmare, cirka +12-14°C. Men hur många av oss vet egentligen hur kallt eller varmt vi har det i kylskåpet? Testa och lägg en termometer på olika platser i kylskåpet så inser du att det är kallare på vissa ställen än andra. Förvara sedan mjölk, kött och fisk där det är kallast. Frukt och grönt mår bättre där temperaturen är lite högre. Rekommenderade temperaturer för kyl +2-5°, sval +6-12°, frys -18° eller kallare.

Lukta och smaka

Vi lägger både tid och pengar på att handla mat som vi sedan släpar hem i tunga påsar. Men vi glömmer snabbt vår investering och allt för ofta slängs fullt ätbar mat i soporna. Livsmedelverket uppmanar till att våga lukta och smaka på mat vi överväger att slänga. Enligt Livsmedelsverket slängs 10-20 procent av alla inköpta livsmedel helt i onödan. Detta slöseri kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året.
Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.