Tips för att undvika matsvinn

Vi slänger alldeles för mycket fullt ätbar mat. Att slänga ätbar mat är att slänga pengarna rakt ner i soporna. Det kan vi råda bot på.

Vår noja på bäst före-datum bär skulden för att vi inte längre vågar lukta och smaka som människan testat sin mat i alla tider. Genom lite kreativitet kan vi laga till utsökta rätter även av rester. Och vi kan förvara maten på ett sätt som gör att den håller länge.
Visste du att hushållen slänger mer mat än vad butiker, restauranger och livsmedelsindustri gör tillsammans?

Det finns flera anledningar till att mat slängs, bland annat att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet, bristande planering, osäkerhet kring datummärkning och att man inte tar hand om matrester. Här ger vi tips på hur du minskar matsvinnet och samtidigt sparar både pengar och på vår miljö.

Innan måltiden, i affären

Samla bra matlåderecept
Samla på dig bra recept till matlådor. Gör en egen receptbok av dem så att du lätt hittar dem. Antingen i en pärm eller på datorn. Då är det lätt att hitta på något att göra av de rester du får kvar, du känner dig väldigt nöjd och pengarna räcker längre. Ett vinna-vinna koncept för dig själv och din familj. Kanske räcker pengarna till att göra något kul istället?

Miljövänligare mat
Det kan verka svårt att köpa miljövänligare mat, men det är inte svårare än att handla mer vegetariskt, ekologiskt och rätt mängd så att färre varor behöver slängas. Köp även mer lokalproducerad och säsongsanpassad mat.

Planering lönar sig - gör inköpslista
Planera vad familjen ska äta en vecka i förväg. Utgå från det du har i kylskåpet eller skafferiet och komplettera bara med det som fattas. Hemligheten är att bara köpa det som ingår i veckans recept, risken är annars stor att du köper mer än vad du behöver. Kom ihåg att den dyraste maten är den du slänger!

Köp mat utan förpackning
Köp helst sådant som inte är förpackat, utan välj lösvikt så att du får exakt den mängd du behöver. Köper du storpack är ett bra tips att dela och frysa in och att istället ta fram vid behov. När du handlat, ställ in dina nya färska varor längst bak och de gamla längst fram i kylen så du alltid tar det äldsta först.

Handla i lösvikt
Handla livsmedel i lösvikt om det går så får du exakt den mängd du behöver. Köper du storpack är ett bra tips att dela och frysa in och sedan ta fram vid behov.

Kolla datummärkning
Kolla bäst-före-dag när du köper varor. Livsmedel håller ytterligare en tid efter bäst-före-datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat och maten bör därför inte ätas. Genom att titta, lukta och smaka på maten kommer du långt. Läs mer om förvaring och datummärkning

I kylskåp och skafferi

Förvara maten på rätt sätt!
Lägg in en termometer i kylskåpet, om det håller en temperatur på max 5 grader håller sig maten längre. Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen är högre. Märktejp och tuschpenna är bra att ha tillhands i köket för att märka matlådor med innehåll och tillagningsdatum. Läs mer om förvaring och datummärkning

Skaffa pyttlåda
Ibland har man lite av varje kvar i kylen... Hacka då köttbitar, köttbullar, korv, potatis, pasta, lök, paprika, eller vad du har, i mindre bitar och stek. Det blir en jätte god hemmalagad pyttipanna! Du kan också ha en låda i frysen där du skär ner små rester av grönsaker och kött för att till sist ha tillräckligt mycket för en god pytt.

Frys in gammal frukt
Frys in bananer (med skalet på) som är övermogna och använd i baket eller en smarrig smoothie. Skala och hacka upp annan frukt och frys in för att ta fram och använda senare till en god efterrätt eller annat gott.

Laga mat på övermogen frukt
Gör något gott istället för att slänga övermogen frukt i soporna. Din frukt kan användas till bröd, muffins eller scones för att göra dem saftiga och söta. Ju mognare frukten är, desto godare blir bakverket!

Fräsch sallad utan stål
Bryt salladen istället för att skära den med stålkniv, så slipper du bruna kanter och salladen håller sig fräsch längre. Tomater förvarar du i rumstemperatur så får de en mer framträdande tomatsmak.

Goda nötter längre
Nötter innehåller mycket fett och kan därför härskna efter ett tag. Förvara dem i kylen, så håller de sig goda längre.

Riv ost
Har du en ostkant över? Riv och frys in.

Skrumpen morot bli som ny
Är moroten lite skrumpen? Lägg den en stund i kallt vatten.

Frys grädde och mjölk
Frys in mjölk och grädde som du inte hinner dricka upp. Då kan du använda den till matlagning och bakning.

Bröd i rumstemperatur
Bröd håller inte längre för att det förvaras i kylen. Faktum är att det åldras snabbare om du har det i kylen. Förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur eller i frysen och tina efter hand.

Stänk vatten på brödet
Har brödet blivit torrt och tråkigt? Stänk vatten på det och lägg det i plastpåse några sekunder i mikrovågsugnen. Vips känns brödet som nybakat!

Släng inget!
Sätt upp en lapp på kylen eller diskbänksskåpet som säger "SLÄNG INGET". Enkelt och effektfullt.

God broccolistam
Broccolistammen är både späd och god. Skär bort det grova skalet och servera rå eller lätt kokt.

Vilök ger mer vitlök
Peta ner sista vitlöksklyftan i en kruka, så har du snart en helt ny lök.

Liten purjo blir stor purjo
Lägg roten av en purjolök i ett glas vatten. Efter ett par veckor har det vuxit ut en ny.

Under måltiden

Använd mindre tallrikar
Använd tallrikar med lite mindre storlek för att minska portionerna och inte ta för sig mer mat än man orkar.

Ät mindre!
Ät mindre! Du mår bättre och vi behöver inte producera onödigt mycket mat.

Efter måltiden

Matsvinn eller oundvikligt matavfall?
Många tror inte att de genererar något matsvinn, alltså mat som hade kunnat ätas om det tagits om hand på rätt sätt. Ett bra tips är därför att under en vecka anteckna hur mycket och vad det är som slängs. Tänk på att äggskal, kaffesump och ben är oundvikligt matavfall som du lägger i matavfallskärlet eller i komposten.

Perfekt lunchlåda
Ta för vana att alltid portionsberäkna hur mycket mat du ska laga och planera matlagningen så att du kan använda eventuella rester till morgondagens middag eller gör matlådor av överbliven mat. Är det lite för lite kompletterar du med en morot, tomat och/eller ett kokt ägg.

Använd matresterna till något kreativt
Grönsaker som inte längre är fräscha kan användas i soppor, grytor, wok eller pajer. Övermogen frukt kan skäras upp i bitar, frysas in och användas i smoothies, glass eller pajer. Koka fond av blast och skaldjursrester, baka bröd av gröten som blev över och gör ströbröd av torra brödkanter.